Independent: JAV norėjo nuversti Asadą su Google pagalba

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/03/inde... 2016-03-25 09:52:14, skaitė 2863, komentavo 0

Independent: JAV norėjo nuversti Asadą su Google pagalba

independent.co.uk

google
nuotrauka REUTERS/Eric Gaillard/Illustration

Interaktyvus instrumentas vizualizacijai sukurtas Google ir rodantis Sirijos valdžios-karinių struktūrų „dezertyrų“ buvimo vietą ir skaičių turėjo paskatinti Asado režimo žlugimą. Apie tai tapo žinoma iš elektroninių laiškų, susijusių su Hillary Clinton asmeniu, publikuotų WikiLeaks, praneša Independent. Šis instrumentas labai patiko vyresniajam, tuo metu dar buvusios valstybės sekretore Hillary Clinton, padėjėjui.

Idėja slypi tame, jog akivaizdi iliustracija atspindinti dezertyrų geografiją ir skaičių skatins tolimesnį šalininkų pasitraukimą nuo režimo ir padės kelti dvasią opozicijai. Sekant elektroniniais laiškais, Google planavo atiduoti šią grafiką pilnai Al Jazeera kontrolei, kuri publikuotų ją Sirijoje.

Pasekoje iliustracija atsidūrė Kataro televizijos kompanijos tinklapyje anglų ir arabų kalbomis, ir, kai kuriais duomenimis, buvo viena žiūrimiausių informacinių grafikų. Tinklapyje tvirtinama, jog ji parodo režimo palaikymo „struktūrą ir tendencijas“, – tiesa, apie dezertyrų skatinimą ar pagalbą opozicijai ten neužsimenama, komentuoja britų laikraštis.

WikiLeaks ir anksčiau skelbdavo medžiagą apie Google ryšius su aukštais JAV Valstybės Departamento valdininkais. Savo knygoje organizacijos įkūrėjas Džulianas Asandžas tvirtino, jog kompanija padeda prastumti Amerikos valdžios užsienio politikos tikslus. Dabartinė naujiena atsirado pareiškimų fone, jog Google numačiusi padėti plėsti interneto prieigą Kuboje, kur kaip tik su vizitu buvo atvykęs JAV prezidentas Barakas Obama, rašo Independent.