Algimantas Rusteika. Totalitarizmas dar vienu žingsniu arčiau

Autorius: Algimantas Rusteika Šaltinis: https://www.facebook.com/algim... 2023-07-22 22:24:00, skaitė 591, komentavo 7

Algimantas Rusteika. Totalitarizmas dar vienu žingsniu arčiau

Gitanas Nausėda teikia Seimui BK pataisas.

Tarp kitų siūloma pakeisti 119 straipsnio 1 dalį.

„1. Tas, kas TURĖDAMAS TIKSLĄ PERDUOTI užsienio valstybei, jos organizacijai ar jų atstovui pagrobė, pirko ar KITAIP RINKO INFORMACIJĄ, kuri yra Lietuvos Respublikos valstybės ar tarnybos paslaptis, arba KITĄ INFORMACIJĄ, KURI GALI BŪTI PANAUDOTA kėsinantis į Lietuvos Respublikos konstitucinę santvarką, suverenitetą, teritorijos vientisumą, gynybos ar ekonomikos galią, kitus Lietuvos Respublikos interesus, žmogaus sveikatą arba gyvybę, arba bet kurią iš nurodytų informacijos rūšių perdavė užsienio valstybei, jos organizacijai ar jų atstovui,

baudžiamas laisvės atėmimu nuo ketverių iki dešimties metų.“

Pagaukit kampą:

1. Jokia informacija dar neperduota, bet baudžiamas pats ketinimas.

2. Baudžiamas ne tik pirkimas, pagrobimas, o bet koks "kitoks" informacijos rinkimas, t.y. net ir skaitant internetą, kalbantis su žmonėmis, sėdint bibliotekoje ir pan.

3. Baudžiama ne tik už valstybės ar tarnybinę paslaptį sudarančią, bet ir "kitą", t.y. viešą informaciją, prieinamą absoliučiai visiems.

4. Baudžiama net už tai, kad ta vieša, legali, visiems prieinama informacija "gali būti panaudota", nors realiai nebuvo ir gal niekada nebus panaudota.

Labai kažkas kažkur girdėta, ar ne, brangūs Lietuvos žmonės, demokratinės valstybės gyventojai?

Nagi atsiverskim SSSR baudžiamąjį kodeksą ir garsųjį 58 straipsnį, pagal kurį žmones vežė į lagerius ir šaudė milijonais. Ir palyginkim. Štai to straipsnio dalis 58-6:

"Šnipinėjimas, t. y. perdavimas, pagrobimas ar rinkimas siekiant perduoti informaciją, kuri yra specialiai saugoma valstybės paslaptis, užsienio valstybėms, kontrrevoliucinėms organizacijoms ar privatiems asmenims, apima:

laisvės atėmimą ne trumpesniam kaip trejų metų laikotarpiui, konfiskuojant visą turtą ar jo dalį, ir tais atvejais, kai šnipinėjimas sukėlė ar galėjo sukelti ypač rimtų pasekmių SSRS interesams, aukščiausia socialinės apsaugos priemonė - sušaudyti ar paskelbti darbo žmonių priešu, atimant Sąjungos Respublikos pilietybę, taigi ir TSRS pilietybę, ir išsiunčiant iš TSRS visam laikui, su turto konfiskavimu.

Ekonominės informacijos, kuri savo turiniu nėra specialiai saugoma valstybės paslaptis, bet kurios negalima atskleisti tiesiogiai uždraudus įstatymu arba departamentų, įstaigų ir įmonių vadovų įsakymu, perdavimas, vagystė ar rinkimas siekiant perduoti pirmiau minėtoms organizacijoms ir asmenims, baudžiamas

laisvės atėmimu iki trejų metų. [1927 m. birželio 6 d. (SU Nr. 49, 330 straipsnis)]."

Taigi, kopija vienas prie vieno - "rinkimas siekiant perduoti". Tik yra vienas skirtumas.

SSSR BK 58-6 baudė tik už valstybės ir tarnybinės (ten vadinama "ekonomine informacija") rinkimą, o už viešos informacijos, kokių nors "Pravdos" iškarpėlių rinkimo net J.V.Stalinas nesusiprotėjo bausti. Mūsiškiai nori bausti, matyt, ir už "Delfio" tekstų rinkimą.

Tautos išmintis seniai tą sako: obelis nuo obels, mokiniai visada pranoksta savo mokytojus ir t.t.