Zelenskio susitikimas su garsiausiu Ukrainos neonaciu

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://thegrayzone.com/2023/0... 2023-08-17 08:04:00, skaitė 441, komentavo 2

Zelenskio susitikimas su garsiausiu Ukrainos neonaciu

Vakarų žiniasklaida atmetė įrodymus apie neonacių įtaką Ukrainoje, nurodydama prezidento V. Zelenskio žydišką kilmę. Tačiau paskelbtoje naujoje filmuotoje medžiagoje matyti, kad Zelenskis atvirai bendradarbiauja su fašistuojančiu ideologu, kuris kadaise pažadėjo "vesti baltąsias pasaulio rases į paskutinį kryžiaus žygį... prieš semitų valdomus Untermenschen"

Ukrainos (p)rezidentas Vlodymyras Zelenskis savo "Telegram" kanale įkėlė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip jis bylinėjasi su vienu iš labiausiai pagarsėjusių neonacių šiuolaikinėje Ukrainos istorijoje: Azovo bataliono įkūrėju Andrijumi Bileckiu. Rugpjūčio 14 d., praėjus kiek daugiau nei valandai po to, kai valstybės sekretorius Antonijus Blinkenas paskelbė apie dar 200 mln. dolerių karinę pagalbą Kijevui, Ukrainos prezidentas Vlodomiras Zelenskis paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas jo vadinamas "atviras pokalbis" su Ukrainos 3-iąja atskira šturmo brigada.

"Esu dėkingas kiekvienam, kuris gina mūsų šalį ir žmones, kuris priartina mūsų pergalę", - rašė V. Zelenskis po susitikimo su daliniu Bachmuto pakraštyje.

Nors atsitiktiniai Vakarų stebėtojai galėjo to nesuprasti, brigada, į kurią kreipėsi Zelenskis, iš tikrųjų yra naujausia Ukrainos neonacių bataliono "Azov" atmaina.

"3-ioji atskiroji šturmo brigada, puikūs kovotojai", - praėjus kelioms dienoms po konsultacijų rašė V. Zelenskis "Twitter" žinutėje, kurioje taip pat užsiminė apie atskirą susitikimą su batalionu "Aidar" - kita neofašistine formuote, kurią "Amnesty International" apkaltino karo nusikaltimais. "Jie sustabdė priešo judėjimą Kostantynivkos link ir nustūmė okupantus iki 8 kilometrų atgal".

Tačiau grupės ištakos nėra paslaptis. Sausio mėn. paskelbtame "YouTube" vaizdo įraše apibūdindami savo naujausią prekės ženklo pakeitimą, jie paaiškino: "Šiandien oficialiai pranešame, kad SSO AZOV plečiasi į brigadą. Nuo šiol esame Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Sausumos pajėgų 3-ioji atskira šturmo brigada".

Kaip ir jo pirmtakui, šiam daliniui vadovauja Andrijus Bileckis, kuris įkūrė batalioną "Azov" ir ilgą laiką buvo su juo glaudžiai susijusio politinio judėjimo "Nacionalinis korpusas" lyderis. Tačiau, nepaisant turtingos A. Bileckio nacistinės kilmės, A. Zelenskio paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip jis dalijasi draugiškumo akimirka su baltųjų nacionalistų kovotoju, kuris žydus yra pavadinęs "mūsų priešais" arba Ukrainą sugriovusių oligarchų ir kraugeriškų politikų "tikraisiais šeimininkais".

"Kaip aš galėčiau būti nacistas?" Rusijos intervencijos išvakarėse klausė Zelenskis, pabrėždamas savo žydišką kilmę. "Kaip žmonės, kurie prarado aštuonis milijonus gyvybių kovodami su naciais, galėjo palaikyti nacizmą?"

Galbūt šį klausimą reikia dar kartą užduoti Ukrainos prezidentui po to, kai jis atidavė pagarbą savo šalies pagrindiniam neonacių ideologui.

Ukrainos žydų lyderis susitinka su "Baltuoju lyderiu"

Nuo 2022 m., kai prasidėjo Rusijos karinės operacijos Ukrainoje, Bileckis stengėsi atsiriboti nuo savo fašistinės praeities. Dabar jis tvirtina, kad liūdnai pagarsėjęs jo pažadas atsikratyti pasaulio nuo "semitų valdomų untermenčų" iš tikrųjų buvo sufabrikuotas Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo. Tačiau garsiausias Bileckio pasisakymas prieš žydus nebuvo pavienis išpuolis. Iš tiesų jo nacių įkvėptų tiradų sąrašas yra platus ir jau dešimtmečius viešai žinomas.

Kolegijos baigiamajame darbe Biletskis gynė Ukrainos sukilėlių armiją - sukarintą nacių kolaborantų grupę, įkurtą Stepano Banderos Ukrainos nacionalistų organizacijos, kuri įvykdė daugiau kaip 100 000 žydų ir lenkų etninį valymą. Baigęs universitetą, Biletskis greitai įsitvirtino keliose fašistinėse grupuotėse, įskaitant "Stepano Banderos Visos Ukrainos organizaciją "Tryzub" ir Socialnacionalinę partiją - nepainioti su 1940 m. Vokietijos nacionalsocialistų partija.

2004 m. Biletskis protestuodamas pasitraukė iš Socialistinės nacionalinės partijos, kai ši pradėjo keisti savo prekės ženklą ir atsisakyti atviros neonacistinės simbolikos. Po dvejų metų jis vadovavo organizacijai "Ukrainos patriotai", kuri buvo siejama su daugybe minios išpuolių (https://www.reuters.com/article/ukraine-crisis-azov/ultra-nationalist-ukrainian-battalion-gears-up-for-more-fighting-idINKBN0ML0XN20150325). Vienas "Patriotų Ukrainai" narys teigė, kad ši grupė prisidėjo prie politinės partijos būstinės užgrobimo ir padegimo per 2014 m. JAV remiamą "Maidano" perversmą.

Ukrainos Charkovo žmogaus teisių apsaugos grupės teigimu, "Patriots of Ukraine" "palaikė ksenofobines ir neonacistines idėjas ir dalyvavo smurtiniuose išpuoliuose prieš migrantus, Charkovo studentus užsieniečius ir tuos, kurie prieštaravo jos pažiūroms". Be to, "Biletskis ir kai kurie kiti nariai buvo įtariami smurtiniais laikraščių kioskų užgrobimais ir panašia nusikalstama veikla".

"Trejus metus iš eilės organizacija išgarsėjo savo deglų eitynėmis aplink studentų miestelius Charkove, Kijeve ir Černivcuose, kurios pripildė siaubo Ukrainoje studijuojančius užsienio studentus", - 2008 m. pažymėjo žmogaus teisių grupė.

2009 m. per Ukrainos patriotų visuotinį susirinkimą Bileckis piktinosi: "Kaip apibūdinti mūsų priešą? Valdžią ir oligarchus. Ar jie turi ką nors bendro? Taip, jie turi vieną bendrą bruožą: jie yra žydai arba už jų stovi jų tikrieji šeimininkai - žydai".

2011 m. J. Biletskis buvo suimtas už tai, kad, kaip įtariama, įsakė "Patriot of Ukraine" nariams nužudyti kolegą ultranacionalistą grupės biure kilus konfliktui, ir kitus metus praleido kardomajame kalinime. Po Vakarų remiamo prezidento Viktoro Janukovyčiaus nuvertimo Ukrainos parlamentui priėmus rezoliuciją, 2014 m. jis galiausiai buvo paleistas į laisvę. Tačiau per trejus nelaisvėje praleistus metus Bileckis spėjo išleisti keletą savo fašistinių pasisakymų rinkinyje "Baltojo lyderio žodis".

Vienoje iš 2007 m. esė rašoma apie žydus ir juodaodžius migrantus, atsitiktinai pavartojant žodį "n-". "Ukraina yra Europos šviesa! Mūsų Tauta dar turi pakankamai jėgų atlaikyti šį svetimšalių antplūdį, išvalyti savo žemę ir įžiebti apsivalymo ugnį visoje Europoje!" - rašoma esė pabaigoje.

Kitoje esė, kurioje išdėstoma "socialinio nacionalizmo" ideologija, Biletskis gyrė nacionalsocializmą kaip "puikią idėją", tačiau kritikavo nacius, kad jų šeimos gerovės programos buvo nepakankamai eugeniškos. Jis skundėsi, kad jie rėmė daugiavaikius tėvus, "neatsižvelgdami į kiekvienos atskiros šeimos biologinę kokybę".

"Rezultatas", - tęsė jis, - "buvo "gerokai padidėjęs gimstamumas, [bet] gerokai sumažėjęs šiaurietiško tipo gyventojų procentas". Kadangi "šios socialinės lengvatos skirtos masėms, jos pirmiausia skatino blogiausią žmogiškąją medžiagą gimdyti vaikus", - apgailestavo save vadinantis "baltųjų lyderiu".

Vėlesniame Biletskio manifeste, pavadintame "Kalba ir rasė - pirminiai klausimai", buvo išplėsta "socialnacionalistinė" koncepcija: "Rasė yra viskas tautos kūrimui - rasė yra pagrindas, ant kurio auga antstatas nacionalinės kultūros pavidalu, kuris vėlgi kyla iš rasinės žmonių prigimties, o ne iš kalbos, religijos, ekonomikos ir t. t.". Kalbėdamas apie rusakalbius Rytų Ukrainos gyventojus, J. Biletskis rašė: "Visiškos ukrainizacijos klausimas būsimoje socialistinėje nacionalistinėje valstybėje bus išspręstas per 3-6 mėnesius, pasitelkus griežtą ir subalansuotą valstybės politiką."

Paleistas iš kalėjimo, Bileckis gavo progą surengti smurto kampaniją prieš etninius rusus Rytų Ukrainoje. Šalyje prasidėjus specialiajai operacijai, kai rusų dauguma rytuose siekė apsisprendimo, susidūrusi su nacionalistine po perversmo valdžia, kurią laikė Vakarų marionetėmis, Biletskis paleido "Ukrainos patriotą" ir suformavo batalioną "Azov", kad šis pradėtų karą su separatistais. Maždaug tuo metu jis taip pat buvo išrinktas į Ukrainos parlamentą, kuriame dirbo iki 2019 m. Naujoji sukarinta grupuotė įsikūrė Mariupolyje, naudodama uostamiestį kaip puolimų Donbase placdarmą ir žiauriai užgniauždama feministinės ir liberalios politinės raiškos formas miesto gatvėse.

Tuo tarpu Bileckio 2016 m. įkurtą politinę partiją "Nacionalinis korpusas" net JAV valstybės departamentas apibūdino kaip "nacionalistinę neapykantos grupę" (https://www.state.gov/reports/2018-country-reports-on-human-rights-practices/ukraine/). Partija ne kartą kurstė smurtą prieš Kijevo "Pride" eitynes, o 2018 m. ragino "visus susirūpinusius Ukrainos piliečius" užkirsti kelią eitynėms. 2019 m. vienas iš "Nacionalinio korpuso" lyderių turėjo tiesmukesnę žinutę: "Pasilikite namie ir nesirodykite viešumoje. Kada nors. Tai palengvins mūsų gyvenimą ir užtikrins jūsų saugumą".

2019 m. atrodė, kad Bileckio įtaka mažėja. Rinkimų koalicija, kurią jis sudarė su keliais kitais žinomais Ukrainos neonacistais, nesurinko pakankamai balsų, kad peržengtų slenkstį ir gautų nors vieną vietą parlamente. Tuo tarpu Vlodomyras Zelenskis laimėjo prezidento rinkimus, remdamasis taikos su Rusija platforma.

Tačiau Bileckis vis dar turėjo kozirį - nacionaliniu mastu pripažintą stipruolį. Kai vienas Ukrainos naujienų kanalas paskelbė apie dviejų valandų tiesioginės studijos "televizijos tiltą" tarp Ukrainos ir Rusijos civilių gyventojų, kuriuo siekta skatinti glaudesnį tarpusavio supratimą, Bileckis pasinaudojo proga ir išsakė menkai užslėptą grasinimą Zelenskiui, jei šis per vieną dieną neatšauks renginio. Jei Zelenskis nesikiš, "Kremliaus "mažiems žaliems žmogeliukams" atsakymą pradės duoti "maži juodi žmogeliukai", - sakė Bileckis, turėdamas omenyje fašistuojančių elementų, tokių kaip "Azov", juodus drabužius. V. Biletskis paragino V. Zelenskį būti "Valstybės, kurioje vyksta karas, vadovu" ir: "Ne klounu, ne oligarchinių korporacijų artistu, o prezidentu".

V. Zelenskis atsakė per ultimatumo terminą, pasmerkdamas dialogą ir, regis, atkeršydamas Bileckiui, teigdamas, kad ukrainiečiais "manipuliuoja politikai, kurie iš tikrųjų nori patekti į parlamentą".

Po kelių mėnesių jie vėl susikivirčijo, kai V. Zelenskis įsakė Ukrainos kariams, įskaitant "Azov" kovotojus, pasitraukti iš fronto miesto Donbase, akivaizdžiai siekdamas laikytis Minsko susitarimų sąlygų. Biletskis atsakė grasinimais pasiųsti dar tūkstančius karių, atvirai nepaisydamas prezidento įsakymų. V. Zelenskio akistata su jo įsakymus atmetančiais kovotojais baigėsi tuo, kad valstybės vadovas prieš kamerą beveik palūžo ir maldavo kovotojų: "Aš esu šios šalies prezidentas. Man 41 metai. Aš nesu pralaimėtojas. Aš atėjau pas jus ir pasakiau: atsiimkite ginklus".

Praėjus vos keleriems metams nuo denacifikacijos pradžios, Ukrainos žydų prezidentas ir garsiausias gyvas Ukrainos antisemitas, atrodo, užmiršo savo nesutarimus. Kaip pasakė Šekspyras, "vargas žmogų supažindina su keistais draugais".