Galima BRICS plėtra demokratiniam pasauliui nieko gero nežada

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/08/22/ga... 2023-08-23 16:34:00, skaitė 493, komentavo 4

Galima BRICS plėtra demokratiniam pasauliui nieko gero nežada

Geopolitinė padėtis

Šią savaitę Johanesburge (Pietų Afrikos Respublikoje) vyksiančiame BRICS ekonominio bloko, kurį sudaro Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrikos Respublika, vadovų susitikime fiureris Putinas dalyvaus išskirtiniu būdu.

Kai visi šalių lyderiai susitikimuose dalyvaus asmeniškai, o Kremliaus valdyka prisijungs vaizdo skambučiu. Dėl Tarptautinio baudžiamojo teismo išduoto Rusijos prezidento suėmimo orderio aukščiausiojo lygio susitikimo šeimininkė Pietų Afrika atsidūrė keblioje padėtyje ir galiausiai privertė karo nusikaltėlį likti namuose.

Pietų Afriką ir Rusiją sieja glaudūs ryšiai ir istoriškai artimi santykiai, tačiau Pietų Afrika taip pat yra pasirašiusi tarptautinio teismo sutartį. Tai reiškia, kad ji privalėtų suimti V. Putiną pagal TBT orderį, jei šis įžengtų į Pietų Afrikos Respublikos teritoriją.

Pietų Afrikos Respublika kelis mėnesius prieš aukščiausiojo lygio susitikimą siekė įtikinti V. Putiną likti namuose, kad galėtų išvengti šios problemos, teigia Pietų Afrikos pareigūnai.

„Tai beveik tas pats, kaip pasikviesti draugą į savo namus, o paskui jį suimti“, – prieš kelis mėnesius sakė PAR viceprezidentas P. Mašatile. „Todėl mums jo neatvykimas yra geriausias sprendimas. Tačiau rusai nėra patenkinti. Jie nori, kad jis atvyktų.“

Šiame susitikime pagrindinės diskusijos vyks dėl penkių valstybių bloko plėtros, už kurią pasisako Kinija ir Rusija. Beveik dvi dešimtys šalių, įskaitant Saudo Arabiją, Iraną, Argentiną, Alžyrą, Egiptą, Etiopiją ir Jungtinius Arabų Emyratus, pateikė paraiškas tapti naujomis narėmis.

Šios Rusijos ir Kinijos draugės tokiu žingsniu aiškiai demonstruoja, kad Vakarų demokratijos patyrė fiasko bandydamos pritraukti pietų šalis savo galios centro link. Tiesą pasakius, jei plėtrai bus pritarta (tam turi sutarti visos penkios BRICS narės), Kinija ir Rusija bus žengusios didelį žingsnį vienydamos diktatūras ir kurdamos alternatyvią pasaulio tvarką, kur spjaunama į žmogaus teises, o šovinizmas ir jėgos bei prievartos priemonės yra teisėtas valstybių kelias dėliojant vidaus ir užsienio politiką.

Ir nors formaliai blokas tvirtina, kad jo tikslas – ne kovoti su Vakarais, o rūpintis besivystančių šalių interesais, Kinija ir kitos narės atvirai kritikuoja tai, ką ji vadina Vakarų dominavimu pasauliniame valdyme ir finansų institucijose, pavyzdžiui, Jungtinėse Tautose, Tarptautiniame valiutos fonde ir Pasaulio banke, kas neva kenkia besivystančiam pasauliui.

Ypač tokią realybę nori paneigti PAR, šiuo metu pirmininkaujanti BRICS. „Deja, kuriamas pasakojimas, kad BRICS yra prieš Vakarus nusiteikusi, kad BRICS buvo sukurta kaip konkurencija G-7 ar Šiaurės šalims, ir tai yra neteisinga“, – sako PAR ambasadorius prie BRICS Anilas Sooklalas. „Mes siekiame skatinti pasaulio pietų darbotvarkę.“

Tuščios kalbos, kurios tik patvirtina tikruosius ketinimus ir būsimus veiksmus. BRICS siekia galios ir bet kokiu būdu dominuoti pasaulyje. Vyksta kova dėl resursų, ir jei jų nepavyksta užvaldyti kitomis priemonėmis, griebiamasi smurto ir jėgos.

Geriausias to pavyzdys – Rusijos FSB sukurta neva privati nuo Kremliaus nepriklausoma samdinių „Vagner“ grupuotė.

Artimiausiu metu paaiškės, ar bus atlikta BRICS rokiruotė. Demokratiniam pasauliui, kuriame kovojama už vištų laisves labiau, nei siekiant nutraukti karą Ukrainoje, ji tikrai nieko gero nežada.

Reikšmingi postūmiai

Vakar dronas kirto į Rusijos Kalugos karinį aerodromą. Pasak rusų socialinių tinklų pranešimų, civilinis dronas su savadarbiu sprogstamuoju užtaisu apie 8 val. esą buvo „numuštas“. Kiti šaltiniai teigia, kad dronas pataikė arba nukrito šalia rusų orlaivio.

Tokiu būdu galėjo būti apgadintas raketas nešantis Rusijos bombonešis Tu-22M3. Optimistiniai ukrainiečių pranešimai teigia, kad iš viso galėjo būti apgadinti penki Rusijos orlaiviai per tris dienas.

Jungtinės Valstijos yra pasirengusios prisijungti prie Ukrainos lakūnų mokymo valdyti vakarietiškus naikintuvus F-16, jei Europos šalys nesugebės laikytis grafiko.

„JAV yra pasirengusios dalyvauti Ukrainos lakūnų mokymuose, jei jų bus daugiau, nei Europos šalys gali suvaldyti“, – sakė Pentagono atstovės spaudai pavaduotoja Sabrina Singh.

Pasak Pentagono atstovės, jei Danija ir Nyderlandai, kurie ėmėsi rengti lakūnus, atsiliks nuo grafiko arba reikės apmokyti papildomą lakūnų skaičių, JAV prisijungs prie mokymo.

S.Singh pažymėjo, kad ukrainiečių lakūnams reikės rimtai mokytis anglų kalbos, kad jie būtų pasirengę skraidyti su F-16. Ji pridūrė, kad tai užtruks kurį laiką.

Rusų okupacinės pajėgos didina spaudimą Kupjansko kryptimi. Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas sakė, kad nenorėtų komentuoti situacijos, nes tai yra karinis klausimas, o aplinkybės prie Kupjansko keičiasi.

„Vienintelis dalykas, kurį galiu pasakyti, yra tai, kad jie (rusai) bando ten pereiti į puolimą, kad sumažintų ten esančių Ukrainos gynybos pajėgų pajėgumą mūsų kontrpuolimo kryptimi. Taip jie tikisi, kad mes paimsime pajėgas iš pietų ir atitinkamai atsakysime.

Tačiau lygiagrečiai ten, rytuose, mes sėkmingai tęsiame judėjimą aplink Bachmutą. Ir vyksta Bachmuto apsupimo operacija. Taigi jie tiesiog perkelia ten savo rezervus, tai yra karas…“, – sakė Reznikovas.

Limano-Kupjansko kryptimi rusai metė daugiau kaip 45 tūkst. driskių, kelis šimtus tankų ir šarvuočių, dešimtis raketinės artilerijos sistemų.

Trumpai

Šveicarijos meteorologijos tarnyba vakar pranešė, kad oro temperatūra pasiekė aukščiausią lygį nuo tada, kai beveik prieš 70 metų Šveicarijoje buvo pradėta ją fiksuoti, o tai yra naujas grėsmingas ženklas šalies ledynams.

MeteoSwiss teigia, kad naktį iš sekmadienio į pirmadienį nulinio laipsnio izotermos lygis virš Šveicarijos pasiekė 5 298 metrų virš jūros lygio. Tai reikškia, kad visose sniegu padengtose Šveicarijos Alpių viršukalnėse, kurių aukščiausia yra 4634 metrų aukščio Monte Rosa viršūnė, oro temperatūra buvo aukštesnė nei nulis Celsijaus.

Net aukščiausias Europos kalnas Monblanas, esantis palei Italijos ir Prancūzijos sieną ir siekiantis apie 4 809 m, yra paveiktas temperatūros, pranešė meteorologijos agentūra, remdamasi savo meteorologinių balionų rodmenimis.

Senų laikų išmintis sako, kad bėda po vieną ne vaikšto. Karas, maras, badas. Pastarasis gresia dėl nuolat šylančio klimato.

Tik to priežastis ne abstrakti bėda, bet begalinis žmonijos kvailumas ir lenkti nagai į save. Jei Jėzus šiandien vaikščiotų mūsų gatvėmis, jo niekas nesiklausytų ir neišgirstų. Net nelaikytų šiaip kažkokiu keistu biču. Tiesiog, ignoruotų kaip bomžą.

V. Zelenskis lankosi Atėnuose. Po pokalbių su V. Zelenskiu Graikijos premjeras K. Mitsotakis savo pareiškimuose išreiškė visišką paramą Kijevui ir pasmerkė Rusiją už „karo nusikaltimus“.

Jis pažadėjo „likti Ukrainos vyriausybės ir didvyriškos tautos“ pusėje, „kad ir kiek laiko prireiktų“. Bla bla bla. Gal jau būtų laikas ką nors sugalvoti naujo, nes tas „remsime, kiek reikės“ ima dvokti kaip tris mėnesius neplautos bolševiko kojinės.

Vakar „Telegram“ kanale pasirodė įrašas su asmeniu, kuris panašus į Putino virėją ir butų vagį J. Prigožiną. Šiame įrašas tikras ar tariamas 62 metų samdinių lyderis ir recidyvistas sako, kad „Vagnerio grupė“ vykdo žvalgybinę ir paieškos veiklą ir „daro Rusiją dar didingesnę visuose žemynuose, o Afriką – dar laisvesnę“.

„Mes samdome tikrus stipruolius ir toliau vykdome užduotis, kurios buvo iškeltos ir su kuriomis žadėjome susidoroti“, – sako vaizdo įraše kalbantysis, mosuojantis automatu ir vilkintis karinę aprangą. Fone matomi pikapai ir kiti kariškais drabužiais apsirengę žmonės.

Šė Korėjos diktatorius Riebuilis, dar žinomas Kimo vardu, iškoneveikė aukščiausius pareigūnus už „neatsakingą“ reakciją į potvynių padarytą žalą ir pareiškė, kad jie „sugadino“ šalies ekonomiką, šiandien pranešė valstybinė žiniasklaida.

Jūros vanduo neseniai sugriovė pylimą su netinkama drenažo sistema ir užliejo daugiau kaip 560 hektarų žemės, įskaitant daugiau kaip 270 hektarų ryžių laukų.

Kimas, peikdamas pareigūnus už „labai neatsakingą“ pareigų nevykdymą, išskyrė ministrų kabineto premjerą Kim Tok Huną už tai, kad jis kartą ar du kartus apžiūrėjo sunaikintą vietą, „elgdamasis kaip stebėtojas“.

Labai gali būti, kad premjeras bus sušaudytas. Riebuilis galėtų sušaudyti ir visą ministrų kabinetą už tai, kad šalyje prastai dera ryžiai, arba kad žiemą yra per daug šalta. Arba galėtų pats save išsiųsti į Mėnulį rusų mėnuleigyje „Luna-25”. Ach tiesa, jis gi sudužo.