Izraelyje prasidėjo karas

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/izra... 2023-10-08 17:08:00, skaitė 329, komentavo 1

Izraelyje prasidėjo karas

“Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu oficialiai paskelbė karą Hamas judėjimui, kuris paleido tūkstančius raketų Tel Avivo link”, – rašo Wall Street Journal. “Tai nėra operacija ar kažkoks karo veiksmų etapas, tai būtent karas”, – sakė B. Netanyahu.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu paskelbė karą „Hamas“ šeštadienį po to, kai Gazoje įsikūrusi kovotojų grupuotė surengė precedento neturinčią netikėtą ataką, paleisdama tūkstančius raketų į šiaurę – Tel Avivą ir nusiųsdama kovotojus į pietinius miestus netoli sienos.

Izraelio kariuomenė nurodė, kad „Hamas“ surengė koordinuotą ataką iš oro, sausumos ir jūros. Tuo pat metu kovotojai į šalį įžengė iš pietų, stulbinamai įveikę Izraelio gynybą. Pasak Izraelio kariuomenės vyriausiojo tarptautinio atstovo Richardo Hechto, Izraelio kariai kovojo su palestiniečių kovotojais iš pagrindinės kariuomenės štabo šalies pietuose.

“Esame karo padėtyje. Tai nėra operacija ar kažkoks karo veiksmų etapas, tai yra būtent karas”, – sakė Netanyahu savo vaizdo žinutėje. “Aš įsakiau plačiai mobilizuoti rezervistus ir surengti tokio stiprumo ugnį, kurios priešas niekada nežinojo. Priešas sumokės precedento neturinčią kainą”.

Išpuolis surengtas Jungtinėms Valstijoms derantis dėl istorinio taikos susitarimo tarp Izraelio ir Saudo Arabijos, kuris dramatiškai pakeistų situaciją Artimuosiuose Rytuose. Visas arabų pasaulis atidžiai stebi Izraelio reakciją.

Kovotojai šeštadienį prieš pat auštant pradėjo koordinuotą ataką ir per kelias valandas į Izraelį paleido daugiau nei 2200 raketų.
Parasparniais jie į Izraelį patekdavo oru, o kiti į šalį pateko sausuma ir jūra. Ankstyvą šeštadienį Izraelio sausumos pajėgos kovojo su palestiniečių kovotojais mažiausiai keliolikoje vietovių pietų Izraelyje, įskaitant pagrindinę karinę būstinę toje vietovėje.

Informacija apie nuostolius po truputį renkama. Izraelio valdžios duomenimis, žuvo mažiausiai 22 izraeliečiai, o Izraelio ligoninių duomenimis, mažiausiai 545 žmonės buvo sužeisti.

Palestina paskelbė pareiškimą: ragina nutraukti Izraelio vykdomą okupaciją Palestinos valstybė oficialų pareiškimą išplatino socialiniame tinkle „X“. Pareiškime raginama nutraukti „Izraelio vykdomą Palestinos valstybės ir jos žemės okupaciją“. „Ne kartą įspėjome apie politinio horizonto blokavimo pasekmes“, – pradedamas pareiškimas ir priduriama, kad jame taip pat įspėjama apie „kasdienes provokacijas“ ir reidus į Al Askos šventąją vietą. „Saugumą, stabilumą ir taiką mūsų regione galima pasiekti nutraukus Izraelio okupaciją“, – sakoma jame.

Llyodas Austinas, JAV gynybos sekretorius, patikino, kad Amerika Izraeliui teiks paramą. JAV atidžiai stebi padėtį. Artimiausiomis dienomis departamentas užtikrins, kad „Izraelis turėtų viską, ko jam reikia apsiginti ir apsaugoti savo piliečius nuo neišprovokuoto smurto ir terorizmo“.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis pasmerkė pranešimus apie tai, kad civiliai gyventojai imami įkaitais. Jis pavadino šį veiksmą tarptautinės teisės pažeidimu ir pareikalavo juos paleisti.

„Pranešimai apie tai, kad civiliai gyventojai laikomi įkaitais namuose arba Gazoje, kelia siaubą. Tai prieštarauja tarptautinei teisei. Įkaitai turi būti nedelsiant paleisti“, – paskelbė J. Borrellis.

„Hamas“ pranešė, kad per ataką netoli sienos su Gazos ruožu paėmė į nelaisvę Izraelio karių.

Kovotojų grupuotės paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti mažiausiai trys civiliais drabužiais apsirengę vyrai, laikomi grasinant ginklu. „Hamas“ tvirtina, kad šie vyrai buvo Izraelio kariai.

SN inf.

LDiena.lt Trumpa situacijos Palestinoje analizė ir vertinimas:

https://youtu.be/XD8q1wfMmzo