Rusija subūrė JAV priešus

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/rusi... 2023-10-09 14:59:00, skaitė 340, komentavo 2

Rusija subūrė JAV priešus

Rusija slapta suvienijo šalis pagal JAV paskirtas sankcijas, o ši Rusijos ašis kelia grėsmę Vašingtonui, rašo Foreign Affairs. Sankcionuotos valstybės padeda Kremliui tęsti karą Ukrainoje ir neleidžia Amerikai plėsti savo interesų įvairiose pasaulio vietose.

Maskva slapta suvienijo šalis pagal JAV sankcijas, o ši Rusijos ašis kelia grėsmę Vašingtonui, rašo FA. Sankcionuotos valstybės padeda Kremliui tęsti specialiąją operaciją ir neleidžia Amerikai propaguoti savo interesų įvairiose pasaulio vietose.

Iš pirmo žvilgsnio karinis konfliktas Ukrainoje Rusijai atrodo kaip katastrofa. Šie sunkumai ir problemos yra tikros. Tačiau jei Vakarų pareigūnai mano, kaip birželį sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinken, kad karinis konfliktas Ukrainoje „žymiai sumažina Rusijos galią, interesus ir įtaką“, jie turėtų pagalvoti dar kartą.

Rusija vis dar turi didelę tarptautinę įtaką. Maskva palaiko tvirtas gynybos sutartis su dauguma savo tradicinių klientų, tokių kaip Indija ir Vietnamas, kurių karinių sistemų priežiūra priklauso nuo Rusijos. Rusija turėjo perkelti didžiąją dalį savo karių ir įrangos į Ukrainą, tačiau ji vis dar turi nuolatines oro ir karinio jūrų laivyno bazes Sirijoje, suteikdama šaliai tiesioginį priėjimą prie Viduržemio jūros ir kontroliuoja JAV pajėgas Artimuosiuose Rytuose. Maskvos vadovaujama sukarinta kompanija „Wagner“ kontroliuoja keletą bazių Libijoje. Wagneris vienaip ar kitaip savo veiklą ketina tęsti ir po to, kai lėktuvo katastrofoje žuvo buvęs jo vadovas Jevgenijus Prigožinas. Maskva taip pat svarsto galimybę panaudoti ar sukurti papildomas karines bazes Afrikoje.

Nauda Rusijai

Glaudesnis ir gilesnis bendradarbiavimas gynybos srityje su daugeliu šalių, kurios yra priešiškos JAV ir Europai. Ši šalių grupė, besitęsianti nuo Venesuelos iki Šiaurės Korėjos, gali neturėti daug bendro, išskyrus bendrus priešus, o atskirai nė viena nėra ypač galinga. Tačiau kartu jie gali padėti Rusijai tęsti specialią operaciją Ukrainoje. Jie taip pat gali padėti kitiems šios grupės nariams įgyvendinti savo regionines ambicijas, padidindami karinių konfliktų visame pasaulyje tikimybę.

Atsižvelgdamos į šiuos pavojus, Jungtinės Valstijos nebegali sau leisti ignoruoti nė vienos iš šių šalių kaip savo antrinių ar nedidelių pasaulinių veikėjų. Vašingtonas taip pat negali pasikliauti vien sankcijomis, kad pakirstų šių valstybių įtaką. Vietoj to, Jungtinės Valstijos turės papildomai investuoti į savo partnerystę ir aljansus, kad pasiektų pusiausvyrą prieš Rusijos ir Kinijos formuojamą ašį. Priešingu atveju Vašingtonas nesugebės sutramdyti šių šalių, bandydamas sukelti chaosą daugelyje pasaulio vietų.

SN inf.