Keisti karai…

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/keis... 2023-10-09 14:42:00, skaitė 584, komentavo 9

Keisti karai…

Keistas karas Ukrainoje, kur tūkstančiai ukrainiečių ir rusų eina į užtikrintą mirtį. Keistas karas Kalnų Karabache, kuriame Armėnijos kariuomenė iš viso nepasirodė, bet kažkodėl armėnų visuomenė tikėjo, kad Rusija turi už juos kovoti. O spalio 7 d. Izraelyje prasidėjo dar keistesnis karas.

Net neaišku, kaip pavadinti tai, kas vyko Izraelio pietuose per 50-ąsias Jom Kipuro karo metines. Daugybė palestiniečių kovotojų grupių perėmė ištisus miestus, paėmė dešimtis įkaitų, sunaikino priešo karinę techniką ir žudė žmones. Bauginimo išpuolis? Tai per didelio masto, koordinuota ir gerai apgalvota karinė operacija. Bet, matosi, kad nepasiruošta visavertei invazijai į Izraelį. Masinė ataka? Atvirkščiai, tai vis dar naujo tipo karas, struktūriškai panašus į tai, kas dabar vyksta Ukrainoje.

Šis naujasis karas sugriauna visus įprastus modelius, nes niekas jam tikrai nėra pasirengęs – nei kariuomenė, nei civiliai. Kaip buvo anksčiau? Dvidešimt metų žmonija gyveno tamsiame Amerikos doktrinos „Šokas ir baimė“ keruose. Egzistavo aiškus algoritmas: galingiausia ir turtingiausia pasaulio armija pirmiausia pradeda masinį propagandinį smūgį prieš akivaizdžiai silpną priešą, tada bombarduoja jį ir sulygina su žeme, tada įvykdo sausumos invaziją, užima pagrindinius centrus ir negailestingai “išvalo” ir pasistato sau naudingus tarnus. Iki šiol tai reiškė, kad šalis, kuri yra turtingesnė ir labiau aprūpinta technologijomis, laimi ir laimi beveik akimirksniu.

Hamas ataka prieš Izraelį parodė aukštųjų technologijų beprasmiškumą. Praktiškai nepažeidžiamais laikomi Izraelio tankai „Merkava“ degė nuo pigių dronų numestų sprogmenų. Gerai aprūpinti, motyvuoti ir didžiausią visuomenės pagarbą turintys Izraelio kariškiai žuvo ir buvo sugauti palestiniečių kovotojų, kurie ta tikrąja prasme net nėra kariuomenė. Panašu, kad išlaidos Izraelio kariuomenei bei jos priežiūrai, pasirodo, neturėjo lemiamo vaidmens.

Legendinis Izraelio „Mossad“, kurio darbuotojai, kaip suprantame, nuolat dirba Gazos Ruože, nesugebėjo perspėti šalies vadovybės apie gresiantį pavojų. Tuo pat metu palestiniečių žvalgyba dirbo sėkmingai – kokį parengiamąjį darbą reikėjo atlikti, kad vienu metu būtų galima įsiveržti į kelis miestus, pulti į muzikos festivalį susirinkusius žmones, sugauti dešimtis kariškių ir civilių.

Mosad (hebr. ‏המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים‏‎, Specialiųjų užduočių ir žvalgybos institutas žodis Mossad reiškia Institutas) –Izraelio specialiųjų užduočių tarnyba, sukurta 1949 metais. Pagrindinis jos tikslas buvo ginti Izraelio interesus, rinkti slaptąją informaciją ir kovoti su priešiškomis spec. tarnybomis.

Britų laikraštis „The Guardian“ atkreipia dėmesį į tai, kad per pastaruosius dvejus metus Izraelis Gazos ruožo gyventojams išdavė daugiau nei 18 tūkst. leidimų dirbti Izraelyje. Šia politika buvo siekiama nuraminti palestiniečius ir užkirsti kelią didelio masto teroristiniams išpuoliams.

Taigi, sėkmingam puolimui šiandien reikia geros žvalgybos. Ginklai, kuriuos nesunku gauti nelegaliais kanalais, plačiausiai perparduodami į kairę ir į dešinę, beje, ir toje pačioje Ukrainoje.  Turėdama tokį arsenalą, net neturtinga ir technologiškai atsilikusi šalis gali padaryti didelį smūgį savo turtingam ir išsivysčiusiam priešininkui.

Nesunku suprasti, kaip tai struktūriškai panašu į karą Ukrainoje. Didžiulis bepiločių orlaivių vaidmuo, žvalgybos ir kontržvalgybos svarba, mažų sabotažo grupių atakos pasienio zonose… Ir tiesiog priešingas požiūris į kovotojų gyvenimus – savo ir kitų. Informaciniame lauke naujas karo tipas taip pat atrodo itin neįprastai. 

Viena vertus, kruvinus vaizdo įrašus iš Izraelio visas pasaulis mato beveik gyvai. Kita vertus, kalbėti šia tema yra nepaprastai pavojinga. Vienas neatsargus žodis ir jau atsiduri konflikte. Kažkas iš vienos pusės perskaitys jūsų feisbuko įrašą, pasisems įkvėpimo ir eis nužudyti kitą konflikto pusę. Ir staiga tapsi vienų arba kitų priešu.

Dėl to viešpatauja nežmoniškas žiaurumas ir šiurpios palestiniečių kovotojų žudynių scenos. Izraelio raketos atakavo gyvenamuosius pastatus Gazos ruože. Buvo tiesiogiai transliuojamas tūkstančių žmonių skausmas, mirtis ir kančios, o pasaulio bendruomenė sėdi ir bijo praverti burnas, kad nieko neprovokuotų.

SN inf.