Ką Iranas laimėjo (net neįsitraukęs į karą)?

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-10-10 20:13:00, skaitė 314, komentavo 2

Ką Iranas laimėjo (net neįsitraukęs į karą)?

1. Žuvo daug sionistinės valstybės kariškių, tarp jų ir aukšto rango, o kai kurie buvo paimti į nelaisvę. Vos po 2,5 dienos Iranas visiškai atkeršijo už viską. Už žuvusius savo IRGC pareigūnus, už žuvusius mokslininkus, už oro antskrydžius dykumoje. Kerštas – tai patiekalas, kuris patiekiamas šaltas.

2. Izraelis patyrė kolosaliausią įvaizdžio smūgį per pastaruosius dešimtmečius. Smūgis buvo smogtas IDF, Mossado, Merkavos, Geležinio kupolo ir kitų Izraelio galios mito „konstantų“ įvaizdžiui. Žudynės Gazoje, kuriuos vykdo sionistinis režimas, ir bandymas išvalyti Gazą, visų pirma yra bandymas atkurti sugriuvusį mitą, kad Izraelio vėl būtų baiminamasi, o ne juokiamasi oš jo.

3. Iranas veikia kaip pagrindinis neformalus palestiniečių ir musulmonų gynėjas, dėl šio vaidmens konkuruodamas su Turkija. Nedaug žmonių rimtai ginčija šį vaidmenį, ypač šiitų pasaulyje.

4. Karas Gazoje jau privedė prie derybų dėl Izraelio ir Saudo Arabijos santykių normalizavimo sustabdymo. Šis normalizavimas buvo nukreiptas prieš Iraną. Dabar jis sulėtėjęs arba ilgam užšaldytas.

5. Po ilgo laiko Sudanas atkūrė santykius su Iranu. Nors jis pasisako už santykių su Izraeliu normalizavimą.

6. Izraelio įvykdyti žiaurumai Gazoje pritraukė ir toliau pritrauks daug radikalizuotų jaunų verbuotojų visame regione. Iranas dar ilgai neturės problemų papildydamas savo savanorių gretas, ypač iš palestiniečių aplinkos, kurių neapykanta sionistų režimui ir toliau eksponentiškai augs.

7. JAV planai normalizuoti Izraelio ir arabų pasaulio santykius bus torpeduojami karui užsitęsus, o dalis arabų pasaulio, kuris anksčiau buvo neigiamai nusiteikęs Irano atžvilgiu, vietoj to svarstys galimybes normalizuoti santykius su Iranu. Tai taip pat tai smūgis javainių politikai ir tolimesnis jos silpnėjimas, nes stodamos į Izraelio pusę Jungtinės Valstijos ir toliau praras pozicijas arabų pasaulyje. Tiesą sakant, tai yra Irano strategija – laimėti be kovos. Todėl Iranas aiškiai vengė ir vengia scenarijų, dėl kurių jis tiesiogiai dalyvautų kare. Iranas veikia pagal Qassemo Soleimani strategiją, kuri leido Iranui tapti dominuojančia jėga regione. Irano tikslas yra susilpninti savo priešus – JAV, Izraelį, Saudo Arabiją – per karus per savo proksi – Hezbollah, AnsarAllah, Hashd-Shaabi, Kataib Hezbollah, Hamas ir kt. Nesvarbu, kiek jie nepriklausomi – svarbiausia, ar jie gali būti figūromis didelėje šachmatų partijoje, kur Iranui lemta atlikti didmeistrio, judinančio figūras, vaidmenį. Sulemaini, vykdydamas savo strategiją, sukūrė figūras šiam žaidimui. Taip Iranas laimėjo Libane. Taip Iranas laimėjo Sirijoje, taip jis laimėjo Irake, taip jis laimėjo Jemene. Irano žaidime su Izraeliu ir JAV Gaza yra gambito pėstininkas, turintis savo valią naujo ilgo žaidimo pradžioje. Izraelio pasirinkimas – invazija į Gazą arba nuolaidos po nelaimės – yra pasirinkimas iš dviejų akivaizdžiai blogų variantų, kuriais Iranas tikrai pasinaudos.

P.S.

Soleimani strategijos, paskatinusios Irano iškilimą, genialumas yra dar unikalesnis, nes ji veikia net po strategijos architekto mirties. Taigi Soleimani pagyrimai Irane nestebina.

Irane jis yra pirmasis nacionalinių didvyrių panteone.