Tarnyba Izraelio kariuomenėje asmenų, turinčių dvigubą pilietybę

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-10-11 18:12:00, skaitė 433, komentavo 1

Tarnyba Izraelio kariuomenėje asmenų, turinčių dvigubą pilietybę

Italų dienraštyje "Il Giornale" Franceska Salvatore supažindino skaitytojus apie dvigubą pilietybę turinčių asmenų karinės tarnybos prievolę Izraelio valstybei. Lietuvos valdžia išimties tvarka yra išdalinusi 40-50000 Lietuvos pasų ainiams bent vieno senelio žydo, gyvenusio tarpukary Lietuvoje. Todėl, mano nuomone, pravartu susipažinti su šia tvarka lietuviams, dažnai nesuprantantiems, iš kur atsirado "lietuvis ugniagesys", prieš dvi dienas žuvęs Izraelyje.

Straipsnyje rašoma, kad dviguba pilietybė yra priežastis, dėl kurios kai kurie Italijos piliečiai įstoja į izraelio kariuomenę "Cachal" arba išvyksta į Izraelį. Štai kaip tai veikia:

Izraelyje gyvena daugiau kaip 18 000 italų, tarp jų daug turinčių dvigubą pilietybę. Iš jų maždaug tūkstantis jaunuolių su dviem pasais yra pašaukti į Izraelio kariuomenę "Cachal", teigiama Italijos užsienio reikalų ministro Antonio Tajani pranešime vyriausybei apie padėtį Artimuosiuose Rytuose.

Dviguba pilietybė ir sugrįžimo teisė

Ši konkreti teisinė sąlyga, paaiškinanti, kodėl kai kurie italai tarnauja Izraelio pajėgose, būdinga daugeliui pasaulio piliečių, kurie dėl įvairių gyvenimo priežasčių "priklauso" kelioms tėvynėms. Izraelio atveju situacija yra šiek tiek kitokia dėl specialių taisyklių, leidžiančių įgyti Izraelio pilietybę. Yra dvi taisyklės, pagal kurias ji įgyjama: 1950 m. Grįžimo įstatymas ir 1952 m. Pilietybės įstatymas.

Sugrįžimo įstatyme nustatyti panašūs į kitų šalių pilietybės kriterijai (ius soli arba ius sanguinis) ir jis taikomas visiems asmenims, kurie gyveno Izraelyje valstybės nepriklausomybės metu. Ši taisyklė, iš dalies pakeista 1970 m., numato, kad kiekvienas, norintis emigruoti į Izraelį, iš karto tampa piliečiu, jei gali įrodyti, kad yra žydas. Pagal 1970 m. pakeitimą "žydu" laikomas kiekvienas, kuris gimė iš žydės motinos arba atsivertė į judaizmą ir nepraktikuoja kitos religijos.

Alija: daugelio italų dvigubos pilietybės (ir ne) paaiškinimas

Izraelyje ši teisė grįžti yra kodifikuota kaip alija: žydų tautos istorijoje buvo daugybė alijos bangų, atitinkančių tam tikrus istorinius laikotarpius nuo 1880 m. iki maždaug 1950 m. Kiekvienas iš šių etapų atitiko krizės, karo, priimančiųjų šalių sienų uždarymo (pvz., JAV Didžiosios depresijos laikotarpiu) arba konkrečių antižydiškų pogromų laikotarpius. Šiandien alija tvarkoma pasitelkiant moderniausias technologines sistemas, kurios padeda tūkstančiams žmonių visame pasaulyje gauti Izraelio pilietybę ir persikelti į jį. Pirmiausia turi būti patikrinti visi reikalavimai ir tik tada pradedama "įsisavinimo" procedūra, kuriai vadovauja atitinkama ministerija ir Izraelio žydų agentūra, padedanti būsimiems Izraelio piliečiams ne tik parengti dokumentus, bet ir išmokti hebrajų kalbą bei susirasti darbą.

https://www.youtube.com/watch?v=4aZLVcjtiwU

Dviguba pilietybė ir privalomoji karinė tarnyba

Kalbant apie karinę tarnybą, reikia dar kartą pabrėžti, kad Cachal nariai daugiausia yra karo prievolininkai, kurių tarnybos trukmė yra 36 mėnesiai vyrams ir 24 mėnesiai moterims. Šis skaičius gali padaugėti per kelias valandas dėl tūkstančių rezervistų palaikymo: vos prieš kelias valandas Izraelis teigė pašaukęs precedento neturintį 300 000 skaičių rezervistų ir įspėjo Gazos ruožo gyventojus evakuotis - tai ženklas, kad gali būti planuojama antžeminė ataka. Be to, Izraelio oro uostų administracija paskelbė, kad rezervistams grąžinti į šalį buvo pridėta skrydžių, o skrydžiai į Ben Guriono oro uosto 3-iąjį terminalą buvo apriboti saugumo sumetimais. Tarp į kariuomenę pašauktų rezervistų yra ir trys žmonės iš Triesto. Apie tai pranešė Triesto vyriausiasis rabinas Eliahu Alexander Meloni interviu Tg Rai del Fvg, patikslindamas, kad "tai žmonės, kurie pasirinko palikti Triestą ir išvykti gyventi į Izraelį", ir šia prasme šaukimas "yra Izraelio kasdienybės dalis".

Karo prievolės įstatymas (1986-5747) gali būti taikomas užsienyje visiems Izraelio piliečiams, net jei jie turi kitą nei žydų pilietybę arba gyvena užsienyje. Jis taip pat taikomas Izraelyje nuolat gyvenantiems gyventojams, net jei jie nėra Izraelio piliečiai. Prievolė taikoma visiems reikalavimus atitinkantiems asmenims nuo 18 iki 29 metų. 

Dėl šios priežasties kiekvienas Izraelio pilietis ar nuolatinis gyventojas, sulaukęs 16 metų, privalo nustatyti savo statusą su Cachalu. Bendrojo šaukimo atveju atitinkamas asmuo privalo atvykti į įsakyme nurodytą vietą ir nurodytu laiku. Jei jis yra užsienyje, visus būtinus biurokratinius reikalus gali atlikti ambasadoje arba konsulate.

https://www.ilgiornale.it/news/cronaca-internazionale/cittadinanza-israele-2223880.html