Kokias raketas turi „Hamas“?

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-10-11 21:19:00, skaitė 423, komentavo 4

Kokias raketas turi „Hamas“?

Per pastaruosius kelerius metus palestiniečių arsenalas pastebimai išaugo, o kartu išaugo ir pataikymų į taikinius diapazonas. Antskrydžiai ir toliau vykdomi nepaisant to, kad Izraelio orlaiviai aktyviai ieško paleidimo įrenginių ir naikina taikinius Gazos ruože.

Kiek raketų „Hamas“ paleido į Izraelį?

Nuo spalio 7 dienos, palestiniečiai į taikinius Izraelyje paleido nuo 2000 iki 5000 nevaldomų raketų. Vietoj pirmųjų raketų „Qassam“ versijų „Hamas“ naudoja technologiškai pažangesnes raketas: vienos jų buvo nutaikytos į Geležinio kupolo oro gynybos sistemos pozicines zonas, kitos pataikė į gyvenamuosius pastatus Izraelio miestuose, o kai kurios buvo naudojamos karinių taikinių sunaikinimui.

Kaip palestiniečiai sugebėjo paruošti tiek daug raketų?

Nuo pat pirmųjų “Qassam” raketų versijų laikų, nevaldomų raketų gamybos gamyklos, saugumo sumetimais, buvo įrengtos specialiai šiam tikslui pastatytose požeminėse saugyklose. Dalis jų yra 20-40 m gylyje po Gazos ruožo gyvenamaisiais rajonais, kiti, naudojant tunelių sistemą, spėjama, yra įrengti po žeme, Egipto teritorijoje. Bendras Hamas „karinių gamyklų“ plotas galimai siekia apie 50 tūkstančių kvadratinių metrų. Šiose požeminėse dirbtuvėse sumontuotos automatinės čipuotos staklės, skirtos metalo apdirbimui, vėdinimo ir degimo produktų šalinimo sistemos, kurios palengvina budinčių pamainų darbą ir apsunkina objektų aptikimą. Sionistai ne kartą smogė tokiems objektams, tačiau nesugebėjo visiškai nutraukti raketų gamybos grandinės.

Kodėl palestiniečiai ramiai naudoja tokias raketas?

Paaiškėjo, kad nevaldomų raketų paleidimas buvo įmanomas dėl išplėtoto požeminio tinklo, per kurį raketos pasiekia paleidimo įrenginį. Pati paleidimo priemonė taip pat yra užmaskuota ir atsidaro tik paleidimo metu, o po to daroma jo naudojimo pertrauka. Manoma, kad „Hamas“ pastatė keletą tvirtovių visuose didžiuosiuose Gazos miestuose, įskaitant pietinius Abasano, Khirbat Ikhzaa, Khan Yunis, Al-Mawasi regionus, taip pat šiaurės rytinius Beit Hanouno, Džabalijos ir Umm al Nasro regionus. Remiantis kai kuriais pranešimais, tarp paleidimo zonų tunelių šiaurėje ir pietuose yra specialus transporto mazgas, leidžiantis gabenti raketas iš surinkimo linijų į paleidimo vietas.

Koks yra šių raketų nuotolis?

Dauguma ankstyvųjų palestiniečių raketų nuskriejo gerokai mažiau nei 20 km. Tačiau nuo 2014 m. „Hamas“ padarė didelę pažangą: aktyvus savų technologijų vystymas ir užsienio (pirmiausia Irano ir Kinijos) karinių sprendimų įdiegimas, leido padidinti raketų paleidimo atstumą iki 80–120 km. Atsižvelgiant į nedidelį atstumą tarp Gazos ir Izraelio, to pakanka, kad būtų galima pasiekti taikinius beveik bet kurioje Izraelio vietoje, įskaitant gana atokius miestus, tokius kaip Ašdodas, Tel Avivas, Jeruzalė, Hebronas, taip pat branduolinį centrą Dimonoje ir didžiąją daugumą Izraelio karinių bazių.