Pasaulio galingųjų šokis apie Izraelį ir Gazą

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/10/15/pa... 2023-10-15 16:08:00, skaitė 513, komentavo 0

Pasaulio galingųjų šokis apie Izraelį ir Gazą

Geopolitinė padėtis

Tęsiasi smurtas Izraelyje ir Gazoje. Jungtinių Tautų teigimu, pabėgėlių prieglaudos Gazos ruože nebėra saugios. Įspėjama, jog 2,3 mln. apgulto anklavo gyventojų trūksta vandens.

Pasak pareigūnų, per pastarąją parą žuvo daugiau kaip 320 palestiniečių, įskaitant moteris ir vaikus. Palestinos sveikatos apsaugos ministerijos ataskaitoje teigiama, kad nuo konflikto pradžios žuvo 2 215 civiliai, iš jų 724 vaikai ir 458 moterys.

Baigėsi Izraelio ultimatumas iš Gazos pasitraukti daugiau kaip milijonui vietos gyventojų, nors mes neįsivaizduojame, kaip tai įmanoma atlikti techniškai, turint omeny sužeistuosius bei ligoninių personalą ir įrangą. Šiandien Izraelio gynybos pajėgos pareiškė, kad Izraelis pradės „svarbias karines operacijas“ Gazoje tik tada, kai išvyks civiliai gyventojai.

Kietas Izraelio atsakas „Hamas“ grupuotei Gazoje įvyko po to, kai išpuolio metu buvo nužudyta daugiau kaip 1300 ir sužeista 3200 Izraelio piliečių ir šalies svečių; žuvo mažiausiai 27 JAV piliečiai.

Tačiau pro šią jausmų, pykčio, keršto dūmų uždangą privalome matyti ne tik karo mūšio lauką, bet ir pagrindinius už jo esančius žaidėjus. Tarp jų neabejotinai yra Iranas ir jo vasalas „Hezbollah“.

Netikėtas smūgis stipriausiai regiono šaliai ir kariuomenei pademonstravo ne tik silpnąsias Izraelio puses, bet ir suvienijo dalį arabų pasaulio. Saudo Arabija dreifuoja blogio ašies link, Teheranas to laukia išskėstomis rankomis, situaciją atidžiai stebi Maskva ir Pekinas.

Kai kurie ekspertai šį karinį konfliktą vertina kaip repeticiją prieš kur kas platesnio masto veiksmus. Tačiau didelio karo esą kol kas nebus, nes Iranas neturi pakankamai raumenų susigrumti su JAV, Kinija taip pat nepasirengusi kariniams veiksmams.

Kokio žaidėjo poziciją šiame konflikte užima Maskva? Rusijos reakcija į šios savaitės smurtą Izraelyje ir Gazos ruože buvo nuosaiki, raginanti nelieti kraujo ir siekti paliaubų. Maskva atvirai nepasmerkė teroristų grupuotės „Hamas“ ir vengė susipriešinimo ir su Izraeliu.

Kitaip tariant, Rusijai nesiekia su niekuo konfliktuoti, nes jai naudingas lokalus Artimųjų Rytų konfliktas, kaip dūmų uždanga pačio Kremliaus teroristų karo nusikaltimams Ukrainoje. Tai metas, kada galima aktyviai veikti. Būtent tai dabar Maskva ir daro, pereidama į aktyvų puolimą Ukrainoje.

Lygiai taip pat driskiai elgėsi ir 1991-aisiais sausio mėnesį, sinchronizuodami Lietuvos strateginių objektų puolimą su JAV operacija Irake „Audra dykumoje“.

Tačiau, visgi, panašu, jog Kremlius šįsyk siekia, jog konfliktas būtų lokalizuotas. Pranešama, jog Rusijos diplomatai bendradarbiauja su Libanu, kalbasi su Irako, Irano atstovais, siekdami užkirsti kelią antro fronto atidarymui. Priešingu atveju, įsitraukus į karo veiksmus Sirijai ir Iranui, Rusija gali netekti savo rėmėjų (Iranas) bei prarasti karinę įtaką regione.

Išsiplėtus kariniams veiksmams, Izraelis gali smogti taikiniams Sirijoje ir visiškai sunaikinti ten esančias Rusijos ginkluotąsias pajėgas. Maskva, be abejo, norėtų aktyviai įtakoti karštus Artimųjų Rytų įvykius, tačiau ir taip šikna baigia suplyšti, kaišiojant skęstančio, supuvusio imperijos laivo skyles.

Nestabilumas Artimuosiuose Rytuose naudingas Maskvai, kaip naftos eksportuotojai, lopant ekonomiką ir finansuojant karinį 6% BVP siekiantį biudžetą.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad yra rizika, jog Rusijos Federacija įšaldys karą, tačiau sąjungininkai stengiasi tam užkirsti kelią. „Karai iš esmės yra nenuspėjami, ir niekas negali tiksliai numatyti, kaip vystysis šis karas. Žinoma, tikimės, kad teisingą ir ilgalaikę taiką pavyks pasiekti kuo greičiau. Dedame pastangas, kad tai įvyktų. Tačiau trumpiausias kelias į taiką – teikti karinę paramą Ukrainai“, – sakė jis ir pridūrė: „Žinoma, visada yra rizika, kad prezidentas V. Putinas tai padarys. Matėme, kad jis stengiasi daryti viską, ką gali, kad neleistų ukrainiečiams išlaisvinti savo žemės. Mes ir toliau palaikysime, toliau remsime Ukrainą. Mes tai darome, nes Ukrainos kova yra mūsų kova“.

Skaitome šiuos aljanso vadovo pamąstymus… išsižioję. Pasirodo, NATO, kaip teigia generalinis sekretorius, ne tik negali nieko padaryti (tik remti), o svarbiausia, jog net negali ir nuspėti, kaip vystysis ir kada baigsis karas. NATO vadovai, pasirodo, šiuolaikinius karus stebi, burdami ateitį iš kavos tirščių ir tikėdamiesi… kažko. Viltis – geras dalykas, bet.

Kur dingo lyderiai, kurių ryžtingų sprendimų dėka 1991 m. Saudo Arabijoje išsilaipino 200 000 karinės pajėgos ir per porą savaičių sutramdė agresorių, patiriant minimalias aukas?

Kur 1995 m. NATO lyderystė, kuomet įvykdžius „Operation Deliberate Force“ buvusioje Jugoslavijoje, buvo nutrauktas kraujo liejimas tarp kariaujančių pusių? Kas kliudo Aljansui vienu ėjimu išspręsti visas regiono problemas?

Baimė. Mirties baimė. Formaliai tai vadinama „karo eskalavimo vengimu“.

Reikšmingi postūmiai

Tuo tarpu Ukrainoje intensyvėja karo veiksmai. Pranešama, jog Ukrainos ginkluotosios pajėgos Sevastopolyje sunaikino dar du driskių Juodosios jūros laivyno laivus. Susprogdintas raketų nešėjas „Pavel Deržavin“ ir karinis vilkikas „Nikolaj Muru“. Abu laivai esą buvo atakuoti „Morsky Malyuk“ eksperimentine ginkluote. Atakuoti ir kiti rusų laivai, tačiau jiems pavyko išvengti didelių sugadinimų.

Rusai meta vis daugiau pajėgų Avdejevkai apsupti. Nepaisant milžiniškų gyvosios jėgos ir technikos nuostolių, driskiai veržiasi į miestą iš visų pusių. Skelbiama, jog per 5 paras sunaikinta 3000 okupantų. Mieste padėtis labai sudėtinga. Oro erdvę kontroliuoja okupantų bepiločiai orlaiviai, atakuodami bet kokį užfiksuotą taikinį. Driskių artilerijai smogus į privačios namų valdos teritoriją, nužudyta kieme buvusi 58 metų moteris. Smūgiai kliuvo ir kitoms gyvenvietėms. Po namų griuvėsiais yra žmonių, tačiau nėra galimybių vykdyti gelbėjimo operacijų.

Padėtis prie Limano ir Kupjansko taip pat labai sudėtinga. Pasak Ukrainos Sausumos pajėgų vado generolo pulkininko Aleksandro Syrskio, priešas po jam padarytų nuostolių per du mėnesius atsigavo ir pradėjo aktyvius puolamuosius veiksmus.

„Sunkios kovos tęsiasi. Pagrindinis priešo tikslas – sutriuškinti mūsų kariuomenės grupuotę, apsupti Kupjanską ir pasiekti Oskolio upę. Kasdien priešas vykdo dešimtis šarvuotosios technikos remiamų šturmo grupių atakų, vykdo tankų minosvaidžių ir artilerijos apšaudymą į mūsų pozicijas“, – teigia A. Syrskis.

Nenorime jūsų nuvilti, tačiau privalome sakyti tiesą. Padėtis fronte prasta. Rusus pasiekė Šė Korėjos karinė parama, o ukrainiečiams stinga prasčiausių šovinių automatiniams ginklams. Rusų generolai šį pranašumą stengiasi išnaudoti nedelsdami.

Mūsų stebėjimai ir analizė leidžia teigti, jog rusai, puldami Avdejevką, naudoja tą pačią Bachmuto užėmimo taktiką, kuomet miestas nušluojamas nuo žemės paviršiaus, iš jo pasitraukia ukrainiečių pajėgos, o tada į griuvėsius įžengia orda. Kremliaus tikslas – stumtis į priekį, miestas po miesto, gyvenvietė po gyvenvietės.

Negaunant visavertės besiblaškančių Vakarų paramos, ukrainiečiams bus labai sunku išlaikyti atkovotas pozicijas.

Trumpai

Izraelio gynybos pajėgos teigia likvidavusios „Hamas“ specialiųjų pajėgų vadą Ali Kazi (علي قاضي). Praėjusią savaitę jis vadovavo mirtinam išpuoliui Izraelio pietuose. Ali Kazi, vadinamojo „Nuhba“ būrio kuopos vadas, žuvo per bepiločio lėktuvo smūgį. Operaciją vykdė žvalgybos tarnyba „Shin Bet“ ir karinės žvalgybos direktoratas.

Po smūgio į pietinėje Gazos ruožo dalyje važiavusią transporto priemonių koloną, nukentėjo mažiausiai 12 žmonių, įskaitant mažamečius vaikus. Palestinos sveikatos apsaugos ministerija dėl išpuolio apkaltino Izraelį. Izraelio gynybos pajėgos teigia pradėjusios tyrimą.

Libano kovotojų grupuotė „Hezbollah“ pranešė, kad šeštadienį surengė ataką prieš Izraelio pozicijas ginčijamame žemės ruože tarp Libano ir Sirijos, besiribojančiame su Izraelio kontroliuojamomis Golano aukštumomis.

Karo nusikaltėlis, esantis tarptautinėje paieškoje, V. Putinas planuoja apsilankyti Kinijoje, kur dalyvaus forume „Viena juosta, vienas kelias“ bei Rusijos ir Kinijos derybose. Kremlius neįvardijo konkrečių vizito datų, tačiau pats forumas vyks spalio 17-18 d. Pekine.

Lietuvoje

Nepaisant smurto, besiveržiančio pirmiausia iš socialinės žiniasklaidos ir oficialių medijų, kviečiame laikytis rimties ir nepasiduoti jausmams. Dabar tikrai ne laikas leisti protą valdyti pykčio protrūkiams. Nes būtent neapykantos vedini, kruviną įsiveržimą pradėjo „Hamas“ teroristai ir juos palaikantys Gazos gyventojai.

Teigiama, jog prieš ataką žmonės ilgai ir sistemingai buvo „maitinami“ smurtą ir neapykantą kurstančia informacija, tiksliau dezinformacija. Kraujo kerštą skatinančiuose vaizduose – daugiausia nukankinti arba žudomi vaikai ir naminiai gyvūnai.

Tarptautiniai stebėtojai, o kartu ir mes perspėjame dėl didžiulio kiekio dezinformacijos, platinamos socialinėje erdvėje. Šimtai tūkstančių žmonių Lietuvoje ir milijonai visame pasaulyje, prasidėjus karo veiksmams Izraelyje, ieškojo ir ieško atsakymų TikTok“, „Facebook“, „Instagram“, „YouTube“ kanaluose.

Šiose platformose, deja, labai daug spąstų. Melaginga vaizdo informacija pateikiama kryptingai, siekiant sukelti kuo daugiau skausmo, įniršio, keršto jausmo.

Kai kurie įrašai, kuriuose inscenizuojamos vaikų žudynės, peržiūrėti keliasdešimt tūkstančių kartų. Įrašai, kuriuose skelbiamos melagingos sąmokslo teorijos, peržiūrėti po 300 000 ir daugiau kartų.

Mūsų technologine pažanga paremtos civilizacijos nelaimė ta, kad šiuolaikinis žmogus vis mažiau mąsto, analizuoja, ir vis lengviau pasiduoda pirminiam, laukiniam jausmų impulsui. Tokiu atveju įsijungia tunelinis matymas ir veikiama visiškai nemąstant nei apie save, nei apie kitus, apie galimas pasekmes.

Mes atsakingai kviečiame savo skaitytojus ir visus Lietuvos piliečius nepasiduoti psichologinei destrukcijai.

Atminkite, kad jei jūs atsidarėte vaizdą ar įrašą, kuris jums kelia šiurpą ar didina kraujo spaudimą, juo siekiama sujaukti jūsų jausmus, pririšti prie vaizdo ar teksto kanalo, sulaukti kuo daugiau vartotojų ir siekti savų, jums nežinomų, tikslų.

Tikslai gali būti įvairūs – paprasčiausias pardavimų didinimas arba sąmoningas klaidinimas, vykdant karinę – psichologinę operaciją. Turėkite galvoje, kad net didieji žiniasklaidos kanalai pasidalino į remiančius vieną ar kitą pusę. Tad norėdami matyti visumą, turite aprėpti pakankamai didelį patikimų kanalų skaičių.

Skaitykite ir sekite mus. Čia sužinosite visapusišką, nepagražintą, nenupirktą informaciją. Visa ji skiriama jums apie tai, kas vyksta šiandien ir laukia netolimoje ateityje.