Proamerikietiškai Gruzijos prezidentei gresia didžiuliai nemalonumai

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/proa... 2023-10-17 13:33:00, skaitė 335, komentavo 1

Proamerikietiškai Gruzijos prezidentei gresia didžiuliai nemalonumai

Gruzijos Konstitucinis Teismas nusprendė, kad Respublikos Prezidentė Salomė Zurabišvili, prieštaraudama vyriausybės draudimui vykti į užsienį, pažeidė įstatymus ir tai gali tapti pagrindu pradėti apkaltos procesą, teigia Konstitucinio Teismo pirmininkas Merabas Turava.

„Gruzijos prezidentė Salomė Zurabišvili 2023 m. rugpjūčio 31 d., rugsėjo 1 ir 6 dienomis užsienio darbo vizitų metu be vyriausybės sutikimo vykdė atstovavimo įgaliojimus užsienio politikos srityje, tuo pažeisdama Konstitucijos 52 straipsnio 1 dalį. Teismas nustatė, kad šis veiksmas yra Konstitucijos pažeidimas“, – sakė jis.

Kaip pažymėjo Turava, šeši iš devynių teisėjų pritarė šiai pozicijai, to pakanka jai patvirtinti. Dabar šį klausimą svarstys Seimas. Apkaltai reikia 100 deputatų balsų. Šią iniciatyvą sugalvojusi valdančioji partija „Gruzinų svajonė“ turi 84 mandatus iš 150. Jei pavyks tai padaryti, prezidentas bus laikomas nušalintu nuo pareigų.

Tuo pačiu dauguma opozicinių partijų atstovų pokalbiuose su žurnalistais pažymi, kad neplanuoja pritarti Konstitucinio Teismo sprendimui. Kada įvyks balsavimo posėdis, kol kas nežinoma.

Anksčiau Gruzijos vyriausybė neleido Zurabišvili lankytis dešimtyje šalių, įskaitant Vokietiją, Ukrainą, Izraelį ir JAE.

SN inf.