Apėmė jausmų jūra? Sustokit!

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/10/21/ap... 2023-10-21 19:57:00, skaitė 500, komentavo 2

Apėmė jausmų jūra? Sustokit!

Geopolitinė padėtis

Vakar JAV prezidentas Džo Baidenas pareiškė, kad palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį tikslas buvo sužlugdyti galimą Izraelio ir Saudo Arabijos ryšių normalizavimą, kurio siekia Rijadas.

Saudo Arabija, kurioje yra dvi pagrindinės islamo šventovės, palaimino Persijos įlankos kaimynių Jungtinių Arabų Emyratų ir Bahreino santykių su Izraeliu užmezgimą 2020 m.

Pats Rijadas šiuo pavyzdžiu nepasekė, sakydamas, kad pirmiausia turėtų būti sprendžiami Palestinos valstybingumo tikslai.

Sprendžiant iš to, kad Baltieji Rūmai šiais metais ne kartą bandė taisyti prastėjančius santykius su šia itin didelę įtaką arabų šalims turinčia naftos karalyste, JAV diplomatai ir žvalgyba turėjo nerimą keliančių duomenų.

Visų pirma dėl to, kad priešingai nei triūbijo daugelis politpatologų ir ekspertų, „40 šalių susitikimas Rijade“ anksčiau šiais metais nebuvo nei Vakarų demokratijos sėkmė, nei tinkamas JAV lyderystės pavyzdys.

Rusija ir Kinija ėmėsi vairuotojų iš galinės sėdynės vaidmens. Tai, kad joms sekėsi, rodė JAV veiksmai „ant žemės“  – Valstijų sekretorius Entonis Blinkenas buvo ir siunčiamas į Rijadą, ir kalbėjosi telefonu su Saudo Arabijos partneriais.

Tačiau pasaulio policininkas, regisi, pražiūrėjo esminį veiksnį, lemiantį diplomatiją Vidurio Rytuose – raketomis ir automatais ginkluotus, Maskvos ir Teherano kurstomus teroristus.

Būtent su jais Izraelio premjeras Benjaminas Netanjahu vakar pažadėjo „kovoti iki pergalės“  Gazos ruože, sakydamas, kad jo kariuomenė nenutrauks bombardavimo ir numatomos invazijos į anklavą.

O Gazą valdanti teroristų grupuotė „Hamas“  paleido dvi įkaites – 59 metų amerikietes Juditą Tai Ranan ir jos 17 metų dukterį Natali, kurios buvo pagrobtos per jos išpuolį Pietų Izraelyje spalio 7 d.

Izraelio premjeras davė suprasti – ir taip iš karto pasigyrė, kad tai yra jo šalies nuopelnas, tačiau palestinietis teroristas Abu Ubaida, „Hamas“  ginkluotojo sparno atstovas spaudai, sakė, kad įkaitai buvo paleisti iš dalies „dėl humanitarinių priežasčių“ , reaguojant į Kataro tarpininkavimo pastangas.

Pasakysime paprastai – nors (kol kas) nėra jokių tiesioginių ir formalių įrodymų, neabejojame, kad tikroji įkaitų paleidimo priežastis yra profesionalus JAV tam paruoštų derybininkų darbas. Ir specialiųjų operacijų pajėgų ypatingos paskirties dalinio „Delta“  atvykimas į Tel Avivą.

Pasaulyje tuo metu protestuotojai ir palestiniečių rėmėjai reikalavo nutraukti Izraelio vykdomą Gazos ruožo bombardavimą.

Didžiausiame Australijos mieste Sidnėjuje šiandien eitynėse dalyvavo apie 15 000 žmonių, sakė organizatorė „Palestinos veiksmų grupė“.

Demonstrantai skandavo „Palestina niekada nemirs“  ir mojavo Palestinos vėliavomis. Policija teigė, kad nebuvo suimtų ir kad eitynės buvo taikios.

Tačiau taika yra trapi ir labai primena tolimą miražą dykumoje. Libano užsienio reikalų ministras Abdula Buhabibas (عبد الله بوحبيب) vakar įspėjo Izraelį, kad jo šalis ir jos gyventojai ruošiasi, didėjant nuogąstavimams, kad Izraelio konfliktas su „Hamas“  gali peraugti į regioninį karą.

„Mes nenorime karo… bet jis yra nekontroliuojamas“ , – penktadienį CNN sakė A. Buhabibas, ir tęsė: „Hezbollah „nenori karo, bet, turiu omenyje, jo neįmanoma kontroliuoti. Viskas vėlgi priklauso nuo to, kas vyksta Gazoje, nuo Izraelio invazijos į Gazą“ .

Libano teroristinė organizacija „Hezbollah“ , kurios karinis sparnas skaičiuoja kelis šimtus tūkstančių kovotojų, nuo „Hamas“  išpuolio beveik kasdien apšaudo sieną su Izraeliu.

Vakar „Hezbollah“ surengė eilinį mitingą pietiniame Beiruto priemiestyje. Jame dalyvavo tūkstančiai žmonių su Palestinos vėliavomis, skanduodami antisemitinius šūkius ir grasindami Izraeliui visišku sunaikinimu.

Reikšmingi postūmiai

Rusija neteko 14 sraigtasparnių per smūgius į du Rusijos aerodromus, į kuriuos, Ukrainos teigimu, šią savaitę buvo nutaikytos iš JAV suteiktų kariuomenės taktinių raketinių sistemų (ATACMS) paleistos tolimojo nuotolio balistinės raketos, pranešė Didžiosios Britanijos gynybos ministerija.

Vakar ji nurodė, kad nors žalos mastas šiuo metu nepatvirtintas, tikėtina, kad Berdianske buvo sunaikinti devyni Rusijos kariniai sraigtasparniai, o Luganske – penki.

Dar kartą sveikiname ukrainiečius, o JAV prašome suteikti Ukrainai kuo daugiau tokių raketų, tik be jokių nuotolio apribojimų.

Kerčės tiltas turi būti nepataisomai susprogdintas, o ir Kryme balistinių dovanų laukia nesulaukia driskių štabai ir, ypač, „Kalibr“ raketnešiai Juodojoje Jūroje.

Šiąnakt okupantai du kartus apšaudė Kryvoj Rogą. Rusijos karo nusikaltėliai tiesiogiai perėmė teroristų taktiką ir jau atvirai demonstruoja, kas jie yra iš tiesų.

Po pirmos bepiločių bangos, kurių dalį sunaikino priešlėktuvinė gynyba, nugriaudėjo sprogimai, vienas žmogus žuvo ir vienas buvo itin sunkiai sužeistas. Gelbėtojams atvykus, karo nusikaltėliai smogė raketomis. Laimei, atrodo, antrą kartą aukų pavyko išvengti.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas praneša, kad per pastarąją parą įvyko daugiau kaip 100 karinių susirėmimų. Iš viso priešas surengė 9 raketų ir 39 oro smūgius bei 50 apšaudymų iš daugkartinių raketų paleidimo įrenginių į Ukrainos karių pozicijas ir gyvenvietes.

Priešas bando apsupti Avdejevką, tačiau ukrainiečių kariai ginasi. Okupantų puolamieji veiksmai Donecko srities Novokalinovo, Stepnojės ir Pervomajsko rajonuose buvo nesėkmingi.

Ukrainos jūrų pėstininkai tęsia sėkmingą puolamąją operaciją kitame Dniepro krante ir juda į šiaurės rytus nuo Krynoko , apie 27 km į rytus nuo Chersono miesto ir 2 km nuo Dniepro upės.

Atrodo, tai gali būti pasiruošimas priimti didesnes ukrainiečių pajėgas, ir atkirsti sausumos koridorių, kuriuo driskiai pasiekia Krymą.

Krymas laukia savo išvaduotojų, o rusų turistams jau laikas krautis lagaminus ir traukti į traukinių stotį.

Nors lagaminus siūlome palikti, ir taip vietos vagone nebus.

Trumpai

JAV Gynybos departamento ataskaitoje apie Kinijos karinę laikyseną nagrinėjama pastaraisiais metais stiprėjanti šalies prievartos kampanija prieš Taivaną, vykdoma karinių pratybų forma, įskaitant imituojamą blokadą, balistinių raketų perskridimus virš salos ir vis daugiau karo lėktuvų pakilimų Taivano apylinkėse.

Ataskaitoje pateikiami šeši scenarijai, kurie galėtų paskatinti Kiniją imtis karinių veiksmų kaimyniniame Taivane, kurį Pekinas laiko viena iš savo raudonųjų linijų. Vienas iš jų – formalus nepriklausomybės paskelbimas.

Belgijos teisingumo ministras penktadienį atsistatydino dėl, jo žodžiais tariant, „didžiulės klaidos“ , paaiškėjus, kad Tunisas praėjusiais metais siekė išduoti islamo ekstremistą, kuris praėjusią savaitę nušovė du švedus, o trečią sužeidė.

Teisingumo ministras Vincentas Van Kvikenbornas sakė, kad jis ir jo tarnybos aiškinasi, kaip Abdesalemas Lasuedas prieš dvejus metus dingo iš „teisėsaugos radarų“  po to, kai Belgijos valdžios institucijos jam atsisakė suteikti prieglobstį ir nurodė jį deportuoti į Tunisą.

Įdomu, kiek Lietuvoje yra tokių „dingusių“  rusų ir baltarusų?

Italijos ministrė pirmininkė Džordžija Meloni penktadienį pranešė, kad išsiskyrė su savo partneriu televizijos žurnalistu Andrea Džambruno, kuris pastarosiomis savaitėmis sulaukė kritikos dėl seksistinių komentarų.

Praėjusį mėnesį Dž. Meloni žurnalistams sakė, kad ji neturėtų būti teisiama dėl A. Džambruno pastabų ir ateityje neatsakinės į klausimus apie jo elgesį.

46 metų premjerė vadovauja dešiniojo sparno koalicinei vyriausybei, kuri ne kartą pabrėžė, kad gina taip vadinamą „tradicinę šeimą“ , kuri esą yra kertinis jos politikos bruožų.

Lietuvoje

JAV paskelbė žvalgybos vertinimą, išsiųstą daugiau kaip 100 šalių, kuriame nustatyta, kad Maskva naudojasi šnipais, socialine ir Rusijos valstybine žiniasklaida, siekdama pakirsti visuomenės tikėjimą demokratinių rinkimų sąžiningumu visame pasaulyje.

„Tai pasaulinis reiškinys“ , – teigiama vertinime. „Mūsų informacija rodo, kad aukšto rango Rusijos vyriausybės pareigūnai, įskaitant Kremlių, mato tokio pobūdžio įtakos operacijų vertę ir mano, kad jos yra veiksmingos.“

Tai, ką mes kartojome nuo 2005-ųjų, praėjus mažiau kaip dvidešimt metų, pagaliau buvo patvirtinta. Geriau vėliau, aišku, negu niekada.

Kai mes matome nuolatinį Lietuvos valdžios puolimą, dažnai be jokio pagrindo, nutaikytą į sprendimų priėmėjų asmenį, ne į veiksmus, mums nekyla klausimų, kas už to viso stovi.

Argi ne keista, kad kokią valdžią mūs kaimukis beišsirenka, rytoj ji jau tampa bloga arba labai bloga? Kažkas, o tas kažkas – Kremlius – itin stengiasi suskaldyti mūsų visuomenę, įbauginti, supykdyti, sukiršinti, sukelti vienas kitam beprasmę neapykantą.

Psichologinės, Maskvos užsakymu, vykdomos operacijos Lietuvoje yra nesudėtingos, sakytume, primityvios. Apmaudu, bet Kremliui ilgai terliotis ir vargti jas planuojant ir vykdant nereikia. Kai 9 iš 10 Lietuvos gyventojų tiki viskuo, ką sužino soctinkle, net ir visiška dezinformacija lengvai suvalgoma kaip „tikra tiesa“ .

Mielieji, nesiardykit, nesiblaškykit, nesusipriešinkit. Jei žinutė jums sukėlė didelę, ypač neigiamų jausmų jūrą, dėl Dievo meilės, sustokit. Pagalvokite, kodėl kažkas nori, kad jūs nemąstytumėt, kad pultumėte savo pažįstamus, draugus, artimus šeimos narius.

Nusiraminimui atsidarykit mūsų apžvalgą ir perskaitykit tris kartus. Lėtai, neskubėdami.

Argi iškart ne geriau?