"Frankfurter Allgemeine Zeitung": Vakarai turi nustoti tikėtis stebuklo Ukrainoje

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-11-13 03:56:00, skaitė 841, komentavo 2

Man, prisipažinsiu, jau antri metai labai liūdna klausytis ganėtinai nupuišusių vietinių orakulų pranašysčių apie Ukrainos pergalę. Skirtingai nuo šių "visažinių", aš gerai mokiausi geografiją, šį tą išmanau ekonomikoje, o svarbiausia, aš skaitau didžiausia moraline prostitucija pelnytis iš karo, iš žmonių kraujo ir kančių. 

Apie skęstantį komiko Zelenskio laivą  rašė "Time". Vokietijoje, kuri buvo vadinama "ES ekonomikos motoru", finansiniai sluoksniai irgi jau supranta, kad karas Ukrainoje pralaimėtas. Apie tai kalba ir Vokietijos finansų sostinės laikraštis "Frankfurter Algemeine Zeitung" straipsnyje "Vakarai turi nustoti tikėtis stebuklo."

Straipsnyje rašoma:

Kontrpuolimas žlugo. Net jei Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnyj to taip aiškiai neišreiškė, naujausi jo pareiškimai buvo šio fakto pripažinimas. Savo pavasario puolimu, kuris dėl vėluojančio ginklų tiekimo virto vasaros puolimu, ukrainiečiai norėjo prasiveržti prie Juodosios jūros ir padalyti Rusijos okupacines pajėgas į dvi dalis.

Ukrainos kontrpuolimas nepavyko, rašo "Frankfurter Allgemeine". Suprantamas ukrainiečių, kuriems vietos žiniasklaida nuolat pasakoja apie Ukrainos kariuomenės sėkmę, nusivylimas. Tačiau atrodo, kad daugelis Vakaruose taip pat tapo savo pačių propagandos aukomis. Europoje atotrūkis tarp siekių ir tikrovės išlieka ypač didelis. Kai Annalena Berbok Kijeve kalba apie tai, kad ES netrukus nusidrieks nuo Lisabonos iki Luhansko, atrodo, kad ji tikisi stebuklo.

Savo pavasario puolimu, kuris dėl vėluojančio ginklų tiekimo virto vasaros puolimu, ukrainiečiai norėjo prasiveržti prie Juodosios jūros ir padalyti Rusijos pajėgas į dvi dalis. Šis tikslas buvo akivaizdus. Rusijos kariuomenė atitinkamai tam ruošėsi.

Tai tapo pražūtinga besiveržiantiems ukrainiečiams, teigia straipsnio autorius. Jų šarvuočių kolonos žuvo minų laukuose, kareiviai buvo nuolat apšaudomi artilerijos ugnimi, o nuostoliai buvo milžiniški. Praėjus penkiems mėnesiams nuo ilgai laukto puolimo pradžios, rusų kariai nė viename fronto ruože nebuvo atsitraukę daugiau kaip dešimt kilometrų.

Ukrainos generalinio štabo kasdien girdimi pasakojimai apie laimėjimus negali paslėpti fakto, kad Rusija iki 2023 m. užgrobė daugiau teritorijų, nei Ukraina sugebėjo atgauti, teigia Vokietijos laikraštis. Tačiau karinė sėkmė ne visada matuojama kvadratiniais kilometrais. Pasak laikraščio, ukrainiečiai pasiekė "daugybę laimėjimų" toli nuo Rusijos sienų. Dėl dabartinės padėties generolas Zalužnyj įspėja apie aklavietę ir brėžia paraleles su Pirmuoju pasauliniu karu. Tuo tarpu Zelenskis prieštarauja savo kariuomenės vadui. Jis supranta, kad neįmanoma leisti, jog kontrpuolimas žlugtų. "Vakarai pasmerkė ukrainiečius pergalei", - aiškina straipsnio autorius.

Kijevas gavo tik dalį to, ko, jo skaičiavimais, reikėjo puolimui. Nors Europoje vyko karštos diskusijos dėl įvairiausių ginklų, galiausiai Ukraina gavo labai nedaug. O kol visa tai buvo aptarinėjama, Rusijos kariuomenė kasė prieštankinius griovius ir klojo minas.

Suprantamas daugelio ukrainiečių kartėlis. Dažnai atrodo, kad ir Vakaruose daugelis tapo savo pačių propagandos aukomis. Įkvėptas Charkovo ir Chersono užėmimo, šis kontrpuolimas taip pat buvo laikomas savaime suprantamu dalyku. Socialiniuose tinkluose kasdien galima su pasitenkinimu stebėti, kaip dega septintojo dešimtmečio rusų tankai. Tačiau tai tik dalis tiesos, pabrėžia "Frankfurter Allgemeine".

Tuo pat metu Rusijos "Telegram" kanaluose rodomi degantys tankai "Leopard". Jei Rusijos kariuomenė būtų tokia neveiksni, kaip ją mėgsta vaizduoti Vakarų ekspertai, ukrainiečiai jau seniai būtų ją išstūmę, tačiau ukrainiečių kariai Rusiją apibūdina kaip stiprų priešininką. Kai kuriais atvejais Kijevą galima kritikuoti ir dėl per didelių lūkesčių. Pavyzdžiui, kai karinės žvalgybos vadovas Budanovas kalbėjo apie Krymo susigrąžinimą iki vasaros, tai sukėlė vilčių jo paties šalyje.

Tačiau Vakaruose neatitikimas tarp siekių ir tikrovės išlieka ypač didelis, tikina žurnalistas. Kai Annalena Berbok Kijeve kalba apie tai, kad ES netrukus nusidrieks nuo Lisabonos iki Luhansko, atrodo, kad ji tikisi stebuklo. Jei Vakarai tikrai nori, kad Ukraina išlaisvintų visą savo teritoriją, jiems reikia ryžto ir ilgalaikės strategijos.

Šimtai karių kasdien praranda gyvybes, o Vakarų politikai laukia ir stebi. Rusija tikisi ilgo, kruvino karo - ir Vakarų nuovargio. Šiuo metu Maskva tikriausiai džiaugiasi, kad Ukraina dingo iš pirmųjų laikraščių puslapių. Tačiau svarbiausias sprendimas priimamas Vašingtone.

Dabartinė blokada Atstovų Rūmuose nieko gero nežada. Net karinės pagalbos šalininkai pakeitė retoriką. Dabar jau nebėra kalbama apie paramą didvyriškai kovai už laisvę. Dabar jie teigia, kad tai sustiprins jų pačių gynybos pramonę ir susilpnins Maskvą.

Tai turėtų patikti visiems, kuriems nerūpi Berdiansko ar Melitopolio likimas. Jų lyderis jau padarė savo pareiškimą: Donaldas Trampas žada užbaigti karą per vieną dieną, jei 2024 m. lapkritį bus išrinktas prezidentu. Ir vargu ar jis turi omenyje konflikto užbaigimą Kijevo sąlygomis, daro išvadą "Frankfurter Allgemeine".

https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/gegenoffensive-der-ukraine-westen-muss-aufhoeren-auf-wunder-zu-hoffen-19302822.html