Ankstesni užsikrėtimai peršalimo virusais gali suteikti kryžminį imunitetą prieš koronę

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-11-17 16:14:00, skaitė 621, komentavo 1

Ankstesni užsikrėtimai peršalimo virusais gali suteikti kryžminį imunitetą prieš koronę

Mokslininkai aiškinasi, kodėl kai kurie žmonės yra atsparūs COVID-19 arba liga jiems pasireiškia labai lengvai. Dabartiniai tyrimų rezultatai dabar rodo, kad lemiamą vaidmenį atlieka ankstesni susidūrimai su peršalimo virusais. Apie tai rašoma vokiečių portele "The Epoch Times".

Tyrimų rezultatai rodo, kad ankstesnės infekcijos tam tikrais peršalimo virusais gali suteikti kryžminį imunitetą. Šie virusai priklauso tai pačiai virusų šeimai, kaip ir SARS-CoV-2, todėl gali sukelti panašų imuninį poveikį.

Antikūnai prieš peršalimą apsaugo nuo COVID-19

Buvo tirta, ar anksčiau generuoti antikūnai prieš peršalimo virusus apsaugo nuo COVID-19. Mokslininkai ištyrė 94 neskiepytų, hospitalizuotų pacientų, kuriems pasireiškė įvairaus sunkumo kvėpavimo takų simptomai, kraujo mėginius. 74 iš jų buvo nustatyti teigiami COVID-19 antikūnai, o 20 buvo neužkrėsti. Jie ištyrė antikūnų kiekį, gautą anksčiau užsikrėtus peršalimo koronavirusais.

Tyrimas parodė teigiamą koreliaciją tarp antikūnų prieš peršalimą ir antikūnų prieš COVID-19. Kitaip tariant, žmonės, turintys didesnį antikūnų prieš peršalimą kiekį, taip pat turėjo stipresnę specifinę apsaugą prieš COVID-19, o tai leidžia manyti, kad anksčiau peršalimo ligomis sirgę žmonės gali būti geriau apsaugoti nuo sunkių COVID-19 atvejų.

Tyrimo apžvalgoje keliamas klausimas, ar vaikystėje persirgtos peršalimo ligos galėjo prisidėti prie to, kad Afrikoje COVID-19 buvo mažiau paveikta.

2023 m. paskelbtame tyrime Lagose (Nigerija) taip pat buvo analizuojamas imuninis atsakas į COVID-19. Dalyviai, kuriuos sudarė medicinos darbuotojai ir žmonės iš plačiosios visuomenės, praeityje dažniausiai buvo susidūrę su peršalimo virusais. Daugiau nei 83 proc. iš 250 tyrimo dalyvių buvo susidūrę su peršalimo koronavirusais. Tyrimo metu nustatyta, kad jų baltieji kraujo kūneliai, kurie paprastai kovoja su infekcijomis, taip pat turėjo įtakos COVID-19 virusui.

Tai leidžia manyti, kad žmonių, kurie anksčiau buvo susidūrę su šiais virusais, imuninė apsauga nuo atsirandančių SARS-CoV-2 infekcijų gali būti stipresnė.

2023 m. atliktame tyrime, paskelbtame žurnale "Proceedings of the National Academy of Sciences", buvo analizuojami vaikų ir suaugusiųjų kraujo mėginiai, paimti prieš pandemiją ir po COVID-19 viruso pasveikimo. Rezultatai parodė, kad net dvejų metų vaikams jau buvo susiformavęs imunitetas prieš kelis virusus, įskaitant SARS-CoV-2, sukėlusį COVID-19. Tačiau stebino tai, kad šios apsauginės imuninės ląstelės silpnėjo su amžiumi.

"Šios gynybinės reakcijos ypač sustiprėja jaunystėje ir gyvenimo eigoje silpnėja", - paaiškino pagrindinė tyrimo autorė, Karolinos instituto Stokholme mokslinių tyrimų grupės vadovė Annika Karlsson. Tai gali būti viena iš priežasčių, kodėl vaikai paprastai patiria ne tokią sunkią COVID-19 tėkmę kaip suaugusieji.