Neadekvatus tarptautinės padėties vertinimas tapo egzistencine Lietuvos problema

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-11-22 16:35:00, skaitė 802, komentavo 0

Neadekvatus tarptautinės padėties vertinimas tapo egzistencine Lietuvos problema

Garsiausio Lietuvos anūko vakardienos pasisakymai, kuriuos paviešino LRT, nesumažino nervingos įtampos visuomenėje. Priešingai, tik sustiprino ją, nes prognozė sulaukti karo artimiausiu metu Lietuvoje gali pradžiuginti ar nuraminti tik beprotį, trokštantį lietuvių Tautos sunaikinimo.

„Aš negaliu pasakyti, kada jis bus. Gal dešimtmetis, gal penkeri metai, gal keleri metai. Man yra labai sunku pasakyti. Bet laiko – tą tikrai jaučiu ir labai aiškiai suvokiu – galime turėti labai nedaug“, - nurodė G. Landsbergis.

Ar Artimųjų Rytų pavyzdys mums neparodo, kad žmonija prarado moralės orientyrus, vėl išgyvena Biblijinius laikus, todėl dviejų milijonų tautos sunaikinimas gali būti pateisintas įvairiomis pasakomis, istorinėmis legendomis. O kiek gi mūsų teliko?

Aukščiau minėtame interviu G. Landsbergis atkreipė dėmesį, kad Lietuvą ir toliau labiausiai vienija Ukraina.

„Nepaisant to, kad mes remiame Ukrainą ir tai yra vienas labiausiai valstybę vienijančių klausimų, mes nedrįsome iki galo pasakyti, kiek tiesiogiai tai yra susiję su mūsų saugumu“,

Ar tai adekvataus žmogaus kalba? Man atrodo, kad G.Landsbergis yra gerokai supykdęs Viešpatį Dievą!

AVvXsEgMaV4AIEvR6BrQm99lYh9tBq2jf54H0TJeZruMNThpKpRGPYibFWbOtKJsmGWORkjJZXdljblWrwBgGL3Gv_U1DKNnT9_IbkrF85L2Et3p3-1tk6Wiq4V8IwlmTPSlOjgnjwhL7lcXJNztofDiUXQNpoHJ7Y9jGp9pL3DtUpZvBd267kfJIB_fTFYeswg

Šiandien LRT paskelbta publikacija "Politikai įvertino Landsbergio įspėjimus dėl egzistencinių grėsmių Lietuvai: „Visi požymiai rodo – praktiškai neturime laiko“" vargu ar mus nuramino. Pasisakymai labiau priminė somnambulų kliedesius. Reikia šitų kliedesių citatų, prašom:

„Turime turėti ginkluotąsias pajėgas, kurios galėtų laimėti mūšius, laimėti karą. Turime suvokti, kad pradžioje tikrai gali tekti kautis patiems, turime būti pasiruošę tai daryti“, – tvirtino L.Kasčiūnas.

Turiu negerą nuojautą, bet man atrodo, kad dalis šių ponų su gėlėmis sveikintų į Vilnių žengiančią Rusijos kariuomenę, o kita dalis - pasiraičiusi kelnes brįstų per upelį...  Tik jokio pasipriešinimo nebūtų, nes miškus šitie okupantai jau iškirto, nėra kur dėtis partizanams. O už ką jaunimui kovoti ir žūti? Už LGBT teises, už BlackRock ir Ignitį, už Maxima akcininką, sėdinti Londone?

Ukrainos žurnalistas Anatolijus Šarijus kaip tik ir kalba apie pareigą Tėvynei "Atiduok savo pareigą":

https://www.youtube.com/watch?v=gy5cqVQIuc0

Noriu pakilti virš to anūko beprotnamio ir pakalbėti ne apie haliucinacijas, o apie realius faktus, realią padėtį.

AVvXsEhW73jgQaGhIAqvVsJrArRcL5tczIdYqvm9XIcbzKjoMTatjf_AZWTWXWy7D5GTehkszzFAel72gpEoDPjHap7R2BvD9xtrMRkjkwrW9rpW0DIUsGgjcOj179tv-BnBj2UROzKK3Y-EqDcVOxKWJc3SW3UHxToPj-D-d5qJLCLVXf8cJX33pA8po6P2kKU=w396-h223

"Nuo praėjusio mėnesio, kai prasidėjo Izraelio karas prieš "Hamas" Gazos ruože, JAV tiekiamų NATO standartus atitinkančių artilerijos sviedinių kiekis Ukrainai sumažėjo "daugiau nei 30 proc.", - pranešė kanalas.

Kaip pabrėžė šaltinis, JAV pareigūnai patikino Kijevą, kad ginklų perdavimas Izraeliui neturės įtakos JAV įsipareigojimams Ukrainai, "tačiau taip atsitiko".

JAV gynybos sekretorius Lloydas Ostinas (Lloyd Austin) netikėtai apsilankė Kijeve ir pristatė naują 100 mln. dolerių vertės karinės pagalbos Ukrainai paketą, pranešė "Al Jazeera".

Lloydas Ostinas, atvykęs į Kijevą pirmą kartą nuo 2022 m. balandžio mėn., pirmadienį susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, taip pat gynybos ministru Rustemu Umerovu ir kariuomenės vadu generolu Valerijumi Zalužniu ir pažadėjo ilgalaikę Jungtinių Valstijų paramą (2).

"Žinia, kurią šiandien siunčiu Jums, pone Prezidente, yra ta, kad Jungtinės Amerikos Valstijos yra su Jumis. Mes liksime su jumis ilgą laiką", - sakė Ostinas Zalenskiui.

Pentagono vadas sakė, kad Ukrainos pastangos "svarbios likusiam pasauliui" ir kad JAV parama tęsis "ilgą laiką".

Į naująjį pagalbos paketą įeina prieštankiniai ginklai, oro gynybos perėmėjai ir papildoma didelio judrumo artilerijos raketų sistema (HIMARS).

V. Zelenskis sakė L.Ostinui, kad jo vizitas yra "labai svarbus signalas" Ukrainai.

"Mes tikimės jūsų paramos", - sakė Ukrainos prezidentas užsienio svečiui.

Tuo pat metu aukštas Pentagono pareigūnas teigė, kad šaudmenų tiekimo sumažinimas "visiškai nesusijęs su tuo, kas vyksta Gazos ruože".

"Amerikos balsas" rašo, kad lankydamasis Kijeve Pentagono vadovas dar kartą patvirtino tvirtą Ukrainos paramą kovoje su Rusijos agresija (3).

"Šiandien esu čia, kad perduočiau svarbią žinią - Jungtinės Valstijos ir toliau rems Ukrainą jos kovoje už laisvę prieš Rusijos agresiją tiek šiandien, tiek ateityje", - rašė L. Ostinas, kuris į Kijevą atvyko pirmadienį.

JAV ambasadorė Kijeve Brigita Brink taip pat apibūdino Ostino vizitą kaip Vašingtono "tvirtos paramos Ukrainai jos kovoje už laisvę" patvirtinimą. Kitą mėnesį (gruodžio 6-7 d.) Vašingtone vyks JAV ir Ukrainos karinės pramonės konferencija. Konferencijos tikslas - skatinti didesnę ginklų gamybą Ukrainoje.

Žemiau pateikiu žinomo JAV apžvalgininko Skoto Ritterio interviu:

https://www.youtube.com/watch?v=isXOsETlz0Q

1:36:41 Skotas Ritteris sako:

"...Rusijos-Ukrainos konfliktas baigtas. Rusija pasiekė pergalę. Kas liko, tai naujos ukrainiečių aukos, kol jie to nesuvoks. Viskas baigta. NATO patyrė pralaimėjimą ir NATO nepajėgi mesti iššūkį Rusijai, ir Rusija nesistengia per daug įsitempti. Pagrindinis Rusijos tikslas pasiektas. Mums dar teks atlikti didelį diplomatijos darbą, bet kaip jūs žinote, NATO patyrė pralaimėjimą ir jos ilgalaikis išlikimas nėra garantuotas. Rusija išėjo iš krizės peržiūrėjusi savo santykius su JAV, Europa, likusiu pasauliu, tapusi stipresne valstybe. Aš manau, kad per artimiausią dešimtmetį Europoje vyks pokyčiai. Didele problema lieka Taivanis, nes Amerika neatsakingai vertina savo politiką vienos Kinijos klausimu. Mes sakome "viena Kinija", bet turime omenyje dvi Kinijas ir elgiamės būtent taip. Laimei, yra pragmatiška ir realistiška Kinijos vyriausybė, ir ji nenori karo..."

Aš manau, kad Skotas Ritteris yra žymiai protingesnis už Lietuvos anūką ir geriau supranta pasaulio įvykius. O gal anūkas iš tų, kurie bėgs per upelį ir lėks ten, kur saugo iš Lietuvos išspaustą kapitalą? 

P.S.: Skoto Ritterio interviu buvo sunaikintas, todėl jį pakeičiau į Aleksandro Artamonovo interviu "Perspektiva" programoje, vedamoje Ainio Petkaus:

https://www.youtube.com/watch?v=FnfGP1g1ogk

Nuorodos:

(1) https://ria.ru/20231121/ukraina-1910721627.html

(2) https://www.mk.ru/politics/2023/11/21/ozvucheny-dannye-glavoy-pentagona-zelenskomu-v-kieve-obeshhaniya-obemy-pomoshhi-sokrashhayutsya.html 

(3) https://www.golosameriki.com/a/us-s-austin-says-met-zelenskiy-to-discuss-battlefield-needs/7362403.html