Šiandien vyko antikarinis mitingas ir demonstracija Berlyne "Ne karams..."

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-11-27 02:42:00, skaitė 659, komentavo 1

Šiandien vyko antikarinis mitingas ir demonstracija Berlyne

Šeštadienį 13 val. prie Brandenburgo vartų prasidėjo mitingas ir demonstracija "Ne karams - sustabdykite ginklavimosi beprotybę - kurkite taikią ir teisingą ateitį". Apie tai rašoma "Berliner Zeitung" (1, 2, 3).

Renginys prasidėjo šeštadienį 13 val. ir tęsėsi iki 17 val. Dalyvių skaičius, organizatorių duomenimis, siekė 20 000 žmonių.

Tarp žymių kalbėtojų buvo: Sahra Wagenknecht, Gabriele Krone-Schmalz ir Michael von der Schulenburg. 

Berlynas - Nepaisant šalčio ir šlapdribos, tūkstančiai žmonių Berlyne dalyvavo demonstracijoje už taiką Ukrainoje ir Gazos ruože. Šeštadienio popietę prie Brandenburgo vartų vykusiame atidarymo mitinge dalyvavo ir buvusi Kairiųjų partijos politikė Sahra Wagenknecht. Ji aštriai kritikavo šviesoforų koaliciją ir kaltino Izraelio vyriausybę negailestingai kariaujant Gazos ruože.

AVvXsEiBScDtiFqmOHDf67aghIIa-503i-lwabT-iN9Gu1o8wBpvNgboHAJK5Piz_nmo6ibpBkqHOfUIyzF0AO7LeBdL1S1U4PH8SF9DuJU3xquvQVr5ewUQ2R8WJVYFBdQlN31jqePhObTMFlY0TSx0fug39d7rJb1mPjnSglcYEcGlOUHDnEd-Lw0vVRTnWKs

Nuotraukose Politikė Sahra Wagenknecht kalba taikos demonstracijoje. Kai kuriuose plakatuose buvo minimas karas Gazos ruože. Taip pat buvo daug plakatų su taikos balandžiais ir reikalavimais vesti taikos derybas.

Kritika SPD ir Žaliųjų partijai

Wagenknecht, kuri šiuo metu steigia savo partiją, be kita ko, kritikavo gynybos ministro Boriso Pistoriaus (SPD) pareiškimą, kad Vokietija turi tapti "pasirengusi karui". "Tai visiška beprotybė", - sakė politikė. Baisu, kad tokį kursą palaiko SPD kancleris. "Kas atsitiko Willy Brandto partijai, kad ji šiandien stumia tokį kursą?" Dar blogiau yra su žaliaisiais; sunku įsivaizduoti, kad ši partija kadaise kilo iš taikos judėjimo.

Wagenknecht griežtai kritikavo Izraelio ir Vokietijos vyriausybių elgesį Gazos kare. "Ypač mes, vokiečiai, esame ypač atsakingi už žydų gyvybę", - teigė 54 metų politikė. "Ir esame atsakingi už tai, kad gintume Izraelio teisę egzistuoti be jokių "jeigu" ir "bet"." Tačiau ši atsakomybė "neįpareigoja mūsų užglaistyti ir palaikyti negailestingą Netanyahu vyriausybės karą kaip savigyną".

Šis karo eskalavimas ne apsaugo žydų gyvybes, o kelia joms pavojų: "Absurdiška manyti, kad bombos susilpnina islamistų terorą. Jos jį stiprina." Wagenknecht priminė karus Afganistane ir Irake. "Ar iš visų pastarųjų metų karų nieko nepasimokėme?"

Berliner Zeitung pažymi, kad Federalinio konstitucinio teismo sprendimas dėl biudžeto tvyro kaip tamsus debesis virš valdančiosios šviesoforo koalicijos. Dėl šio sprendimo Berlyno biudžete lieka didžiulė 60 mlrd. eurų skylė ir kyla abejonių dėl skubiai reikalingų investicijų. Po jo kancleris kelioms dienoms pasislėpė, bet penktadienį grįžo į "YouTube" ir nuramino visuomenę. Jis paskelbė, kad kitą savaitę bus paskelbtas vyriausybės pareiškimas.

Vis dar neaišku, kaip bus užpildyta 60 mlrd. eurų skylė. SPD jau dabar priešinasi FDP planui dėl biudžeto krizės panaikinti elektros energijos ir dujų kainų stabdžius ne 2024 m. kovo mėnesį, o metų pabaigoje. Dėl to gyventojams pabrangtų dujos ir šildymas. Tai atstumtų dar daugiau rinkėjų. Taip pat sumažėtų investicijos į ekonomiką. Kita vertus, išlaidos gynybai išliks. Apie tai buvo kalbama mitinge.

Daug žmonių pavargo nuo šviesoforų politikos - padaryta per daug techninių klaidų. Kasdien atsiranda vis naujų. Nereikėtų nuvertinti dėl to kylančių neramumų ir nesaugumo jausmo. Krizės metu reikia stabilumo. Berlyne jau kurį laiką sklando naujų rinkimų scenarijus. Tačiau nagrinėjamos ir kitos galimybės, kaip būtų galima panaikinti šviesoforo koaliciją. 

Po mitingo tūkstančiai žmonių žygiavo per Berlyną. 

AVvXsEi0Sjdw0NkVwK2RtYMjG-MJTQI_zMCOJQh8TIeq_v6uEHElX6qiIB2H06C45B8nEQ1R9NZQsno71cVei3nueTsP-_asbICnZlzbmnaySlSFPrR40K7XFwWJ0FB4gTp4FrDEZk5-yeG3mCmlJ4ujNw6pfua4Nv_3XTtQODkUyMmBimdqoxQd21E-2Xrx6cU

Berlyno policijos duomenimis, apie 5 000 demonstrantų taikiai žygiavo per vyriausybinį rajoną.

Galutinis mitingas prie Brandenburgo vartų baigėsi prieš pat 17 val.

Zum Marschrhythmus der „Oberhavel Trommler“ (Googletipp) bei der #Friedensdemo fehlen eigentlich nur die Schalmekenklänge. #b2511 pic.twitter.com/TgtGEI06qX

— Andreas Kopietz (@KopietzAndreas) November 25, 2023