Prie Jemeno krantų raketomis atakuotas JAV priklausantis prekybinis laivas

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/101628/prie-je... 2024-01-16 14:43:00, skaitė 889, komentavo 1

Prie Jemeno krantų raketomis atakuotas JAV priklausantis prekybinis laivas

Raudonojoje jūroje prie Jemeno krantų raketomis apšaudytas JAV priklausantis prekybinis laivas, praneša „Reuters” šaltiniai. JAV kariuomenės Centrinė vadovybė pranešė, kad konteinerių laivą „Gibraltar Eagle” apšaudė husiai.

Didžiosios Britanijos jūrų saugumo bendrovė „Ambrey” agentūrai „Reuters” sakė, kad buvo apšaudytas JAV priklausantis balkeris, plaukiojantis su Maršalo salų vėliava. „Atakos metu triume kilo gaisras. Nukentėjusiųjų nebuvo. Laivas ir toliau lieka ant vandens. Jis nėra susijęs su Izraeliu. Tikėtina, kad ataką išprovokavo JAV smūgiai husių pozicijoms Jemene”, – agentūrai „Reuters” sakė A. Ambrey.

JAV centrinė vadovybė patvirtino, kad JAV laivui smogė raketa, paleista iš husių kontroliuojamos teritorijos.

„Sausio 15 d. Irano remiami husiai iš Jemeno kontroliuojamos teritorijos paleido priešlaivinę balistinę raketą ir pataikė į su Maršalo salų vėliava plaukiojantį, JAV priklausantį ir valdomą konteinerių laivą „Gibraltar Eagle”, – sakoma vadovybės pranešime socialiniame tinkle „X”.

Pasak vadovybės, laivo įgula nepranešė apie aukas ar didelę žalą. Konteinerių laivas toliau tęsia savo maršrutą.

Jungtinės Karalystės Jūrų komercinių operacijų tarnyba paragino laivų įgulas „elgtis atsargiai” rajone, kuriame įvyko incidentas, ir laiku pranešti apie bet kokią įtartiną veiklą.

Tarptautinių laivų apšaudymas Raudonojoje jūroje vykstant Izraelio ir palestiniečių judėjimo „Hamas” karui padažnėjo 2023 m. žiemos pradžioje. Atsakydamos į husių atakas, sausio 12 d. naktį Jungtinė Karalystė ir JAV smogė 60 husių taikinių Jemene.

Pasak husių, per šiuos smūgius žuvo penki kariškiai. Sausio 13 ir 14 d. buvo surengti dar keli smūgiai husių objektams.