JAV turi didelių problemų – arabų pasaulis vienijasi

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/jav-... 2024-01-22 18:13:00, skaitė 1116, komentavo 7

JAV turi didelių problemų – arabų pasaulis vienijasi

“Dešimt konfliktų Artimuosiuose Rytuose gali peraugti į vieną didelį karą”, rašo „The New Yorker“. Beviltiški Jungtinių Amerikos Valstijų bandymai suvaldyti husius tik dar labiau didina arabų pasaulio vienybę. Nei karo laivai, nei diplomatija Vašingtonui jau nebepadės.

Praėjus dienai po Jungtinių Amerikos Valstijų vadovaujamų išpuolių prieš dešimtis husių karinių objektų Jemene, sausio 12 d., prezidentui Baidenui pertraukėlės metu buvo užduoti keletas klausimų:

– Ar turite žinią Iranui? – paklausė reporteris, kai Baidenas laukė savo kokteilio.

– Aš jau perdaviau žinią Iranui, – atsakė jis. – Jie žino, kad neturėtų nieko daryti. Teheranas nenori karo su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis.

Tada Baidenas buvo paklaustas, ar jis lieptų surengti daugiau smūgių, jei sukilėliai, kuriuos Iranas apginklavo, apmokė ir finansavo daugelį metų, nesustabdys savo dronų ir raketų atakų prieš komercinius ir karinius laivus Raudonojoje jūroje – strateginiame prekybos kelyje, jungiančiame Aziją. su Europa. „Mes neabejotinai atsakysime, jei jie tęs savo piktinantį elgesį“, – atsakė jis.

Tačiau smūgiai prieš sukilėlius vargu ar sumažins konfrontacijos Raudonojoje jūroje laipsnį arba bendrą įtampą Artimuosiuose Rytuose. Penktadienį Tarptautinė krizių grupė (ICG) perspėjo, kad „karinis atsakas į husių išpuolius gali turėti simbolinę reikšmę Vakarų šalims ir apriboti kai kuriuos husių pajėgumus, tačiau bendras jo poveikis yra ribotas. Situacija gali net pablogėti“. ICG padarė išvadą, kad Jemeno sukilėliai „pasinaudoja visuomenės parama“, kad padėtų „Hamas“ kare su Izraeliu ir įgytų vienašališką įtaką tarptautinėje prekyboje. Beveik 15% pasaulinės jūrų prekybos vyksta per Raudonąją jūrą ir Sueco kanalą. Husių išpuoliai, kurių padaugėjo nuo lapkričio 19 d., jau paveikė beveik 50 šalių”, sakoma prezidento Bideno pareiškime dėl JAV atsako.

JAV ir Didžiosios Britanijos pajėgos paleido 150 raketų ir bombų, pataikydamos į 60 karinių taikinių Jemene. Tačiau pranešama, kad didžioji dauguma karinių įrenginių vis dar veikia. Kaip ir „Hamas“, jie „jaučia teisę pasiekti savo norą už priimtiną kainą“, nurodė ICG. Abi pusės tempia pasaulį į savo konfliktus ir perdeda jų priežastis. Husiai apšaudė JAV karo laivą Raudonojoje jūroje sausio 14 d., o JAV priklausančius konteinerių laivus – 15 ir 16 d.

Izraelis vis dar neturi taikos sutarties su 16 arabų vyriausybių. Pastaroji pažanga dėl Abraomo susitarimų, kuriais buvo siekiama užbaigti 76 metus trukusį arabų ir Izraelio konfliktą, buvo sustabdyta neribotam laikui, nepaisant beviltiškų Baideno administracijos diplomatinių pastangų. Pagrindinė grandis yra Saudo Arabija. Islamo šventovių saugotojas mano, kad taikos sudarymas su Izraeliu karo su palestiniečiais fone yra neracionalu, jei nebus susitarta dėl valstybės sukūrimo arabų broliams.

Gruodžio mėnesį Vašingtono Artimųjų Rytų politikos instituto atlikta apklausa parodė, kad 96% Saudo Arabijos gyventojų mano, kad visos arabų valstybės turėtų nutraukti ryšius su Izraeliu. „Hamas“ palaikė 40% respondentų, o rugpjūtį šis skaičius vos siekė 10%.

JAV žvalgyba perspėja dėl didėjančios arabų ir musulmonų paramos judėjimui „Hamas“, kurį JAV ir Europa paskelbė teroristine grupe. Gruodį Dohoje vykusiame forume dešimtys arabų pasmerkė „Hamas“ taktiką ir nesutiko su jo ideologija, tačiau taip pat žavėjosi ir net pavydėjo jo ryžtingo pasipriešinimo Izraeliui ir Vašingtono įtakos nepaisymo. „Tokio tipo kovoje civiliai gyventojai yra centre“, – gruodį pripažino gynybos sekretorius Lloydas Austinas. „Ir jei įstumsite juos į priešo glėbį, taktinę pergalę pakeisite strateginiu pralaimėjimu“. Jis sakė: „Tragedija dar labiau sustiprės, jei pasibaigus šiam siaubingam karui izraeliečiams ir palestiniečiams liks tik dar daugiau netikrumo, pykčio ir nevilties.

Ketvirtasis Izraelio frontas yra šešėlinis karas su Iranu, vykstantis Sirijoje. Izraeliečiai vykdo šimtus oro antskrydžių prieš Irano ginkluotę, karinius įrenginius ir pajėgas, taip pat prieš Sirijos taikinius. Streikų intensyvumas didėjo nuo spalio 7 d. Praėjus kelioms dienoms po Hamaso žiaurumo, Izraelis subombardavo tarptautinius Damasko ir Alepo oro uostus. Didžiausią susirūpinimą kelia Irano branduolinė programa, kuri, pasak JAV pareigūnų, po vasaros sulėtėjimo tyliai įsibėgėjo nuo spalio 7 d. Žvalgybos šaltiniai mano, kad Teheranas yra vis arčiau ir arčiau branduolinių ginklų kūrimo.

SN inf.