Seimas panaikino Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio teisinę neliečiamybę

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/seim... 2024-02-14 21:16:00, skaitė 782, komentavo 2

Seimas panaikino Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio teisinę neliečiamybę

Seimas, atsižvelgdamas į generalinės prokurorės Nidos Grunskienės pranešimą ir į Seimo tyrimo komisijos išvadą, pritarė, kad Seimo narys Remigijus Žemaitaitis būtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, suimtas ar būtų kitaip suvaržyta jo laisvė.

Už sprendimą (projektas Nr. XIVP-3485) panaikinti Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio teisinę neliečiamybę balsavo 77 Seimo nariai, balsavusių prieš ir susilaikiusių nebuvo.

Vasario 12 d. kreipdamasi į Seimą generalinė prokurorė N. Grunskienė pažymėjo, kad dėl 2023 m. gegužės 8 d. R. Žemaitaičio socialinio tinklo „Facebook“ asmeninėje paskyroje paskelbto teksto buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Ikiteisminiame tyrime surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad Seimo narys R. Žemaitaitis 2023 m. gegužės 8 d., birželio 13 ir 14 dienomis ir birželio 15 d. asmeninėje paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbdamas tekstus, kuriuose galimai viešai tyčiojosi, niekino ir skatino neapykantą prieš žydų tautybės žmonių grupę, galimai padarė Baudžiamo kodekso 170 straipsnio 2 dalyje numatytą tęstinį nusikaltimą“, − Seimo posėdyje kreipimosi metu sakė generalinė prokurorė.

N. Grunskienė informavo, kad Seimo nariui sutikus būti apklaustam kaip liudytojui, kuris gali duoti parodymus apie savo paties galimai padarytą nusikalstamą veiką, 2023 m. rugsėjo 26 d. jis buvo apklaustas: „Apklausos metu R. Žemaitaitis pripažino faktą, kad asmeninėje „Facebook“ paskyroje paskelbė tekstus, dėl kurių atliekamas ikiteisminis tyrimas ir nurodė, kad tokiu būdu viešai išsakė savo nuomonę ir nesutiko, kad šie jo vieši pareiškimai vertintini kaip neapykantos kalba.“

Generalinės prokurorės teigimu, šioje ikiteisminio tyrimo stadijoje visi galimi ir nedraudžiami atlikti proceso veiksmai su Seimo nariu R. Žemaitaičiu yra atlikti, siekiant tęsti ikiteisminį tyrimą ir priimti pagrįstą procesinį sprendimą dėl tyrimo baigties yra būtinas kompetentingos institucijos leidimas patraukti R. Žemaitaitį baudžiamojon atsakomybėn.

LRS inf.