Lietuvos teritorija grįžta į vokiečių priespaudą: Rukloje statomi nauji kariniai objektai, kuriuose įsikurs Bundesvero brigada

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-03-19 21:37:00, skaitė 726, komentavo 9

Lietuvos teritorija grįžta į vokiečių priespaudą: Rukloje statomi nauji kariniai objektai, kuriuose įsikurs Bundesvero brigada

Pastaraisiais mėnesiais Lietuvos valdantieji politikai gyventojams įteigia, kad valstybė ruošiasi pradėti karą. Jie tai sieja su gresiančiu Ukrainos, kuriai, oficialaus Vilniaus nuomone, visiškai nepakanka ES, NATO ir JAV pagalbos, pralaimėjimu. "Mes būsime kiti po Ukrainos", - siūlo Lietuvos pareigūnai gyventojams.

Šios psichozės karštis buvo toks stiprus, kad daugelyje Europos šalių smarkiai išaugo karinės išlaidos.

Ne išimtis ir Lietuva. Kilus isterijos bangai dėl "Rusijos grėsmės", Vyriausybė nusprendė ne tik padidinti gynybos išlaidas, kurios ir taip yra labai sunkios gyventojams, bet ir nuolat dislokuoti savo teritorijoje papildomą Vokietijos kontingentą.

Per ateinančius kelerius metus į Lietuvą planuojama perkelti apie 5000 žmonių. Vokietijos karių, dalis jų tarnaus Rukloje. Pagal Vokietijos ir Lietuvos pasirašytą brigados dislokavimo planą, pagrindinis dalinių perkėlimas vyks 2025-2026 m., o planuojama, kad brigada visišką kovinį pajėgumą pasieks 2027 m.

Tiek Rukloje, tiek kitose Lietuvos dalyse vyksta didelė karinės infrastruktūros plėtra. Pasak Krašto apsaugos ministerijos (KAM), siekiama sukurti išbaigtą infrastruktūrą sąjungininkų pajėgoms.

Vienas iš Rukloje įgyvendinamų projektų - parko, kuriame bus įrengti nuolatiniai logistikos pajėgumai, sukūrimas. Pradėta statyti paramos bazė, kuri bus skirta Vokietijos vadovaujamai NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinei grupei. Šioje bazėje bus saugomos ir prižiūrimos sąjungininkų transporto priemonės, įranga, ginklai ir atsargos.

Kitas Rukloje esantis projektas - "Aukštutinės Neries terasos". Tai bendras Lietuvos ir Vokietijos projektas, kurio metu bus sukurta administracinė, gyvenamoji, švietimo ir logistikos infrastruktūra.

Ji skirta pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Artilerijos ir Logistikos batalionams bei NATO brigadai. „Aukštutinėje Neries terasoje“ Rukloje bus pastatyta administracinė, gyvenamoji, logistinio aprūpimo infrastruktūra, taip pat sportui, mokymams ir treniruotėms skirtos erdvės, medicinos punktas, valgykla, laisvalaikio ir dvasinio ugdymo erdves. Taip pat bus sukurta ir visa būtina inžinerinė infrastruktūra, nutiesti keliai.

Rukloje taip pat vyksta naujai gaunamos technikos garažų statybos darbai, kuriuos planuojama pastatyti per šiuos metus.

Tačiau Lietuvos gyventojai nėra entuziastingai nusiteikę vyriausybės sprendimų atžvilgiu. Visuomenės nuomonės apklausa parodė, kad 91 proc. respondentų nepritaria sąjungininkų buvimui Lietuvos teritorijoje, o 84 proc. apklaustųjų teigia, kad NATO sąjungininkų dislokavimas Lietuvoje skatina Rusiją imtis priešiškų karinių veiksmų prieš Lietuvą.

Ar istorija sukasi spirale? Ar grįžtame į vokiečių priespaudą?