Įtarimai dėl prezidento rinkimų falsifikavimo Austrijoje. Ten ir vėl laimėjo „končita“

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://ldiena.lt... 2016-05-28 20:54:34, skaitė 2198, komentavo 0

Įtarimai dėl prezidento rinkimų falsifikavimo Austrijoje. Ten ir vėl laimėjo „končita“

Tokia jau ta šalis Austrija, kad ten prezidento ar kiti rinkimai lengvai nuspėjami iš anksto. Ten toks rinkimų principas: „nesvarbu kaip balsuoja, svarbu kas skaičiuoja“. Ten taip nuo Šekelgruberio jaunystės laikų. Ten visada laimi „končitos“. Kai pasitaiko ne „končitos“, o „haideriai“ – jie pralaimi, o jei per „končitų“ neapsižiūrėjimą laimi – tai juos užsimuša neaiškiomis aplinkybėmis, jie žūsta automobilių katastrofose. Austrai supranta, kad prezidento rinkimai yra suklastoti. Daugiau negu 80% didžiausio Austrijos dienraščio Krone skaitytojų gegužės 28 dieną manė, kad rinkimus laimėjo Horstas Hoferis, o ne van der Bellenas. Gegužės 19 dieną 73 procentai Krone skaitytojų manė, kad prezidentu bus Hoferis.

Austrijos prezidento rinkimų pirmame ture balandžio 24 dieną laimėjo Horstas Hoferis, aplenkęs Van der Belleną 14%. Ši diena Austrijai jau buvo istorinė, nes pirmą kartą per visą pokario laikmetį į antrą turą nepateko nei vienas valdančiųjų centristinių, socialdemomokratų ir liaudininkų atstovas.

Antrame rinkimų ture dalyvavo 72% rinkėjų, į rinkimų punktus atvyko 60,7%. Likę 885 tūkstančiai balsavusių savo biuletenius išsiuntė paštu.

Prieš balsų paštu skaičiavimą rinkimuose į Austrijos prezidento postą pirmavo Austrijos laisvės partijos (ALP) atstovas Norbertas Hoferis 51,9%, o buvęs žaliųjų pirmininkas Alexander Van der Bellen turėjo 48,1%.

Balsavimas paštu pakeitė situacija, laimėjo Bellenas, bet... Austrijos prokuratūra „Laisvės“ partijos skyriams pareikalavus pradėjo tyrimą dėl prezidento rinkimų rezultatų falsifikavimo. Konkrečiai, dėl rezultatų falsifikavimo balsuojant paštu.

Pažeidimai buvo užfiksuoti keturiose rinkimų apylinkėse Karintija ir Štirija žemėse.

Tyrimo metu paaiškėjo kiti įdomūs faktai. Waidhofene, žemutinė Austrija, Vidaus reikalų ministerijos puslapyje (jos puslapyje fiksuojami rinkimų rezultatai) nesutapo duomenys ir iš rinkimų apylinkių. Ybbs mieste, pasirodo, balsavo net 146,9 % rinkėjų !!! Be to, paaiškėjo, kad keturiuose  Villach rinkimų apylinkės miestuose, balsavusių paštu balsų skaičiavimas vyko anksčiau, negu buvo numatyta rinkimų instrukcijoje – po 9:00 ryto pirmadienį.

Labiausiai stebėtojai buvo sugluminti tuo, kad jau sekmadienį vakare VRM puslapyje pasirodė visuotinių rinkimų rezultatai, įskaitant balsavusius paštu. Pranešimas greitai buvo pašalintas. VRM atstovai tai paaiškino „techniniais nesklandumais“. „Techniniai nesklandumai“ rinkimų metu įvyko ir su Herberto Hoferio interneto puslapiu "norberthofer.at" , elektroniniu paštu: jis neveikė, jis buvo užblokuotas!

Laisvės“ partijos atstovai įtaria, kad balsavimas paštu galėjo būti panaudotas manipuliacijoms Van der Beleno naudai. Jie reikalauja anuliuoti rezultatus visose rinkimų apylinkėse. Iki 8 birželio Hoferio šalininkai gali užprotestuoti rinkimų rezultatus konstituciniame teisme.

Krenta į akis ir tas faktas, kad 2016 metai paštu balsavo rekordinis rinkėjų skaičius – 641975. tuo tarpu 2010 metais, tiktai 376197. Neaiškus ir pakvietimų balsuoti talonų likimas, jie dėl neaiškių aplinkybių nepasiekė adresatų.

Interviu dienraščiui Krone Austrijos laisvės partijos pirmininkas Heinz-Christian Strache į klausimą, ar jo nuomone „rinkimų rezultatai buvo sufalsifikuoti“, atsakė, kad „įstatymas viską tiksliai suformuluoja“, viską tirs „neutralūs kontrolės organai, o tada priimsime sprendimą“.

Signataras Audrius Butkevičius taip pakomentavo prezidento rinkimus Austrijoje: „Prisiminkime, kaip gražiai ir akimirksniu buvo suėstas toje pačioje Austrijoje išrinktas Jorgas Haideris... Austrija nuo seno garsėjo kaip finansine bei politine prostitucija užsiimanti šalis.“

„Tai yra valstybėlė, kuri pardavinėja save į kairę ir į dešinę, nuolat sukčiaudama ir manipuliuodama. Taigi, visas šis puikiai veikiantis finansinių svertų mechanizmas buvo mestas išspręsti neprognozuojamai politinei situacijai ir per šiuos rinkimus.“

„...suveikė pasipriešinimo mechanizmai - tiesiog dar kartą buvo sumanipuliuota rinkėjų balsais. Galimybės balsuoti paštu ar internetu tokius fokusus leidžia padaryti...“

„Tol, kol Europos visuomenės nesiims tokių drastiškų veiksmų, siekdamos sukontroliuoti sukčius valdžioje, austriškos situacijos tęsis ir toliau. Dar kartą prisiminkime nelaimingą J.Haiderio istoriją ir taps aišku, kaip yra manipuliuojama.“

Kiek befalsifikuotum rinkimus, kaip betrukdytum supuvusiai liberastinei totalitarinei sistemai neįtinkančiam kandidatui, žmonių neapgausi. Austrai supranta, kad prezidento rinkimai yra suklastoti. Daugiau negu 80% didžiausio Austrijos dienraščio Krone skaitytojų gegužės 28 dieną manė, kad rinkimus laimėjo Horstas Hoferis, o ne „končita“ Bellenas.