Netoli Ormūzo sąsiaurio Iranas užgrobė izraeliečio konteinerių laivą

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2024-04-15 16:44:00, skaitė 612, komentavo 10

Netoli Ormūzo sąsiaurio Iranas užgrobė izraeliečio konteinerių laivą

 

Penktadienį Izraeliui ruošiantis sparnuotųjų raketų ir savižudžių dronų atakoms, šeštadienio rytą pasirodė naujų pranešimų, kad Irano komandosai užgrobė su Izraeliu susijusį konteinerių laivą, plaukusį link Ormūzo sąsiaurio.

 

AP naujienų agentūra teigia, kad Didžiosios Britanijos kariuomenės Jungtinės Karalystės jūrų prekybos operacijų tarnyba iš pradžių pranešė apie su Portugalijos vėliava plaukiojančio konteinerių laivo "MSC Aries", susijusio su Londone įsikūrusia bendrove "Zodiac Maritime", užgrobimą. Izraelio milijardierius Eyalas Oferas kontroliuoja tarptautinę laivų valdymo bendrovę, kuriai priklauso dideli laivai ir kuri juos nuomoja.

Užgrobimo vaizdo įrašas pastarąją valandą buvo platinamas X. Tačiau "AP negalėjo iš karto patikrinti vaizdo įrašo, jis atitiko žinomas įsilaipinimo detales, o jame dalyvavęs sraigtasparnis, atrodo, buvo naudojamas sukarintos Irano revoliucinės gvardijos, kuri praeityje yra vykdžiusi kitus laivų reidus", - teigė žiniasklaida.

#NEW: Video of the hijacking of the MSC Aries by the IRGC pic.twitter.com/AlANlpbAYM

— Michael A. Horowitz (@michaelh992) April 13, 2024

"Bloomberg" duomenimis, ketvirtadienį laivas "MSC Aries" išplaukė iš Dubajaus uosto ir plaukė link Ormūzo sąsiaurio. Paskutinė žinoma laivo buvimo vieta buvo užfiksuota penktadienį apie 1256 val. vietos laiku prie Dubajaus krantų. AP pažymėjo, kad laivo atsakiklis buvo išjungtas.

AVvXsEhcBe0MdfUUAXpMDFmRB0uTo_SulANy9nC9ao1zJleZb4VNEwX1z9QpkEdaGPSUJ6Sr_WJKutkR4TXSmk5NQrCmxmJqoZb8SNif46RpE4MCN6nbjBS6JgG5C5dwxTX3iryzC10I61GOcqNHfZ-hqsqvnjN5AzgfomVfY_Fyl7NMBk5ixjOGNhlfiUV9FUMb

"X" naudotojas Megatronas laivo užgrobimą Irane pavadino "dideliu žaidimo pokyčiu":

Tai dar kartą patvirtina, kad JAE, Saudo Arabija, Jordanija ir Kataras padeda Izraeliui apeiti husių blokadą sausumos keliu iš JAE uosto.

Dabar Iranas nutraukia ir šį maršrutą.

Jei "Hezbollah" savo bepiločiais lėktuvais nukirps Viduržemio jūros maršrutą, Izraelis gali patekti į visišką prekybos blokadą.

Iran seized the Israeli ship MSC ARIES in the Strait of Hormuz.

This is a big game changer.

This once again is confirming that the UAE, Saudi Arabia, Jordan and Qatar are helping Israel bypass the Houthi blockade by land route from the UAE port.

Iran is now cutting… pic.twitter.com/D47J0jbvRU

— Megatron (@Megatron_ron) April 13, 2024

Incidentas Ormūzo sąsiauryje kelia didelį susirūpinimą, nes regione esančiuose jūros užkardose vyksta konfliktai. Prie Jemeno, Bab-El Mandebo sąsiauryje, Irano remiami husių grupuotės nariai kelis mėnesius rengė dronų ir raketų atakas prieš JAV, JK ir Izraelio laivus.

Neseniai klientams skirtame pranešime pasaulinė įmonių ir investicinės bankininkystės kapitalo rinkų strategijos komanda MUFG Bank įspėjo, kad pagrindinė 2024 m. tema bus "didesnės trinties geopolitika".

Sutelkęs dėmesį į Artimuosius Rytus, MUFG atstovas Tomas Džoisas (Tom Joyce) parodė, kad 25 proc. pasaulinės prekybos srautai teka per tris aklavietes: Sueco kanalas, Bab-El Mandebo sąsiauris ir Ormūzo sąsiauris. Pastarasis incidentas kelia didelį susirūpinimą pasaulinei prekybai ir prekių, pavyzdžiui, energetikos produktų, srautui per šį regioną.

AVvXsEgKf36O7iL7VhZpgLb3Qf-6LGFKYFk6w-vRiYvJ6R88TmX9hY5YEER9HgckMA4rXuPngZuwpCuXFsuC5jy_ZWO6Au7PkTinlMkiO7jYjpHEINRtCfuYWlg2yHEyJ03TNBS2vTuQTeCwwWysY4C4F6zg4ZsjkXNTiX7XDKAIBjUKvx1uzQDT3zLJiQ5w4oFe

Visa tai vyksta tuo metu, kai Izraelis ruošiasi Irano arba jo įgaliotinių dronų ir raketų atakoms, nes penktadienį pasigirdo įspėjimų apie atsakomuosius veiksmus dėl praėjusią savaitę šalies ambasadoje Damaske nužudytų aukštų Irano karinių pareigūnų.

https://www.zerohedge.com/geopolitical/middle-east-crisis-container-ship-hijacked-near-strait-hormuz-amid-soaring-iran