Taikos klausimas. Spaudos konferencija pasibaigus Rusijos ir Baltarusijos deryboms

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2024-05-25 23:29:00, skaitė 654, komentavo 3

Taikos klausimas.  Spaudos konferencija pasibaigus Rusijos ir Baltarusijos deryboms

Pasibaigus Rusijos ir Baltarusijos deryboms, Vladimiras Putinas ir Aleksandras Lukašenka padarė pareiškimus žiniasklaidai ir atsakė į žurnalistų klausimus.

Žemiau - stenograma iš spaudos konferencijos taikos derybų klausimu (22:30). 

V. Matvejevas: Sveiki, Aleksandrai Grigorjevičiau, Vladimirai Vladimirovičiau!

Turiu klausimą apie Ukrainą. Visų pirma, atsižvelgiant į tai, kad baigėsi Vladimiro Zelenskio prezidento įgaliojimai, kaip vertinate galimo taikos derybų su Ukraina atnaujinimo perspektyvas? Pagrindinis klausimas šiuo atveju yra toks: su kuo turėtų būti vedamos šios derybos, net jei yra toks Ukrainos pusės prašymas?

Antroji klausimo dalis: ar šiuo metu Ukrainoje matote kokių nors realių jėgų, ar tai būtų politiniai sluoksniai, ar kariuomenė, kurios iš tiesų sugebėtų blaiviai vertinti situaciją, eiti į kompromisus ir, svarbiausia, sugebėtų derėtis?

VLADIMIRAS PUTINAS: Ar tai klausimas man?

VLADIMIRAS MATVEEVAS: Abiem prezidentams.

VLADIMIRAS PUTINAS: Tikriausiai pradėsiu

A. LUKAŠENKA: Jūs geriau žinote.

VLADIMIRAS PUTINAS: Kalbant apie derybų procesą, aš apie tai kalbėjau daug kartų. Čia, Minske, norėčiau dar kartą pabrėžti: Rusija niekada neatsisakė šių derybų. Be to, vienu metu šias derybas pradėjome Baltarusijoje, o paskui Ukrainos pusės prašymu perkėlėme jas į Turkiją, į Stambulą. Mes pasiekėme susitarimų, pasiekėme susitarimo projektą, be to, derybų grupės vadovas iš Ukrainos pusės parafavo šių galimų susitarimų ištrauką, t. y. iš esmės Ukrainos pusė iš esmės buvo juo patenkinta, Rusijos pusė taip pat buvo juo patenkinta. Buvo keletas punktų, kuriuos reikėjo galutinai suderinti, tačiau apskritai, kartoju, jei Ukrainos pusė pasirašo šį dokumentą, tai reiškia, kad Ukrainos pusė juo buvo patenkinta.

Dėl gerai žinomų priežasčių buvusiam Didžiosios Britanijos ministrui pirmininkui atvykus į Kijevą, Ukrainos pusė išmetė šiuos susitarimus ir nustojo juos įgyvendinti. Be to, jie paskelbė, kad derybos nutraukiamos - jie viešai pasakė, kad ne mes nutraukėme šias derybas, o jie - ir uždraudė sau toliau vesti šias derybas. Mes niekam neuždraudėme, mes esame už derybas.

Po to, vėlgi Vakarų rėmėjų ir šeimininkų įsakymu, buvo iškeltas tikslas - pasiekti strateginį Rusijos pralaimėjimą ir pergalę prieš Rusiją mūšio lauke. Dabar matome, kad vėl pradėta kalbėti apie tai, kad reikėtų grįžti prie derybų. Tegul jie grįžta. Bet jos turėtų grįžti ne pagal tai, ko nori viena šalis, o pagal principinius susitarimus, kurie buvo pasiekti per sunkias derybas Baltarusijoje ir Turkijoje, ir pagal šiandienos realijas vietoje. Esame tam pasirengę.

Su kuo derėtis? Tai tikrai nėra tuščias klausimas, sutinku su jumis. Žinoma, suprantame, kad dabartinio valstybės vadovo legitimumas baigėsi. Manau, kad vienas iš paskelbtos konferencijos, konferencijos Šveicarijoje, tikslų yra būtent tai, kad Vakarų bendruomenė ir dabartinio Kijevo režimo rėmėjai patvirtintų dabartinio valstybės vadovo teisėtumą, arba nebe dabartinio.

Tačiau šie ryšių su visuomene veiksmai neturi jokios reikšmės teisiniams dokumentams. Žinoma, jei iki to prieisime, ir aš manau, kad taikos derybos turėtų būti atnaujintos, bet ne ultimatumais, o sveiku protu, ir jos turėtų būti pagrįstos sveiku protu. Tačiau jei iki to prieisime, mums tikrai reikia suprasti, su kuo turime ir galime turėti reikalų, kad galėtume pasirašyti teisiškai įpareigojančius dokumentus, ir tada turime būti visiškai tikri, kad turime reikalų su teisėtomis valdžios institucijomis. Į šį klausimą reikėtų atsakyti pačioje Ukrainoje, pirmiausia, manau, iš parlamento, Konstitucinio Teismo ar kitų institucijų pozicijos.

Kiek žinau, bet reikia pažiūrėti, kas parašyta Ukrainos Konstitucijoje, kurios valdžios institucijos turi teisę būti pratęstos pagal Ukrainos Konstituciją be rinkimų, be rinkimų procedūrų, o kurios negali tikėtis šių teisių. Tai galima padaryti remiantis teisine analize. Tai klausimai Ukrainos politinei ir teisinei sistemai.

A. LUKAŠENKA: Visiškai sutinku su tuo, ką ką tik pasakė Vladimiras Vladimirovičius.

Kalbant apie Vladimiro Zelenskio kadencijos pabaigą, čia nėra ir negali būti jokio teisinio grynumo, nes ten demokratija yra gili, suprantate, ten viskas uždusinta. Man čia dažnai priekaištaujama arba mums dažnai priekaištaujama, kad mes esame diktatoriai arba kažkam kitam tai „prikišama“. Tai yra demokratija: nei Konstitucinis Teismas, nei kiti teismai nieko negali pasakyti. Todėl teisinio grynumo, apie kurį kalbėjo Vladimiras Vladimirovičius, šioje situacijoje nėra ir negali būti.

Kalbant apie karą ir taiką - pagrindinius klausimus, kuriuos nurodė ir Vladimiras Vladimirovičius, - kas iš to? Bet kokiu atveju nei dabartinis, nei būsimasis prezidentas, manau, neišspręs šių didžiųjų Ukrainos valstybei ir Ukrainos žmonėms kylančių problemų. Jūs žinote, kas spręs: daug kas jau nuspręsta užsienyje, o kas nenuspręsta, nuspręs vėliau. Rusijos prezidentas ką tik pateikė tai įrodančių įrodymų. Kai nežinia kas atvažiavo, nežinia kas, liepė, išbraukė tuos susitarimus, kurie buvo nelengvi ir buvo surašyti ant popieriaus bei parafuoti - štai koks rezultatas. Aš pats giliai išanalizavau šias problemas, susijusias su Vladimiro Aleksandravičiaus įgaliojimais, ir dabar suprantu, kad visa tai beprasmiška.

Kalbant apie tikrąją valdžią Ukrainoje, jūs gerai pažįstate Ukrainą, visuomenę iki specialiosios karinės operacijos ir dabar. Ten yra daugiau tokių jėgų, ir kiekvienas mano, kad jis yra didvyris - jėgų, kurių poziciją mes iš esmės palaikome, o kurių - ne. Vėlgi, ten yra demokratija. Tiek tarp kariškių, tiek tarp civilių yra pakankamai žmonių, kurie nori vadovauti šaliai ir vesti ją nauju keliu į karą ir prieš karą.

Situacija vystosi taip, kaip vystosi. Manau, kad šie metai daug ką lems. Pamatysime, gyvensime ir pamatysime, mes neskubame, Rusija tuo labiau. Turime vieningą poziciją, jos neslepiame, dirbsime kartu.

http://www.kremlin.ru/events/president/news/74108

https://www.youtube.com/watch?v=NqMqYiezHG4