NATO aptaria branduolinių ginklų kovinės parengties įvedimą

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/108687/nato-ap... 2024-06-18 00:03:00, skaitė 1542, komentavo 2

NATO aptaria branduolinių ginklų kovinės parengties įvedimą

NATO šalys pradėjo konsultacijas dėl branduolinių ginklų kovinės parengties įvedimo, pranešė Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Jis pareiškė, jog skaidrumas padeda siųsti „tiesioginę žinią”, kad NATO yra „branduolinis aljansas”.

J. Stoltenbergas interviu laikraščiui „The Daily Telegraph” sakė, kad blokas turėtų parodyti pasauliui savo branduolinį arsenalą, kad pasiųstų „tiesioginį signalą savo priešininkams”.

„Nesigilinsiu į operatyvines detales apie tai, kiek branduolinių galvučių turi būti veikiančių ir kaip jas laikyti, tačiau šiais klausimais turime konsultuotis. Būtent tai ir darome”, – sakė J. Stoltenbergas.

NATO generalinis sekretorius teigė, kad NATO tikslas yra „pasaulis be branduolinių ginklų”. „Tačiau kol egzistuoja branduoliniai ginklai, mes išliksime branduoliniu aljansu, nes pasaulis, kuriame Rusija, Kinija ir Šiaurės Korėja turi branduolinių ginklų, o NATO – ne, yra pavojingesnis pasaulis”, – teigia Jensas Stoltenbergas.

J. Stoltenbergas atkreipė dėmesį į dideles Kinijos investicijas į modernius ginklus, įskaitant branduolinį arsenalą. Aljanso skaičiavimais, iki 2030 m. Kinija turės iki 1 tūkst. branduolinių kovinių galvučių.

Pasak NATO generalinio sekretoriaus, pagal tokį scenarijų NATO gali susidurti su tuo, „su kuo dar niekada nebuvo susidūrusi – dviem potencialiais branduolinę galią turinčiais priešininkais – Kinija ir Rusija”. „Žinoma, tai turi pasekmių”, – pridūrė jis.

NATO generalinis sekretorius teigė, kad JAV ir jų sąjungininkės Europoje modernizuoja savo branduolinio atgrasymo pajėgas „didėjančios Rusijos grėsmės akivaizdoje”. JAV pajėgos modernizuoja gravitacines bombas, Europos šalys modernizuoja NATO branduolinei misijai skirtus lėktuvus. Be to, branduolinį arsenalą turi ir Jungtinė Karalystė.

Kaip rašo „The Daily Telegraph”, prieš dešimtmetį, kai J. Stoltenbergas pradėjo vadovauti NATO, branduolinės pratybos buvo vykdomos visiškai slaptai.

Baltieji rūmai anksčiau birželį neatmetė galimybės, kad JAV ateityje nuspręs didinti savo branduolinį arsenalą. Esą toks sprendimas būtų priimtas, jei „Rusija, Kinija ir Šiaurės Korėja nepakeistų savo dabartinės trajektorijos”.