Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija paragino Europos Sąjungą skirti lėšų "gynybinei linijai" pasienyje su Rusija ir Baltarusija statyti

Autorius: Rafal Kowalski Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-06-27 17:20:00, skaitė 508, komentavo 7

Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija paragino Europos Sąjungą skirti lėšų

Baltijos šalių ir Lenkijos vadovai pabrėžia, kad gynybinių sienų su Rusija statyba neva apsaugos ES nuo karinių grėsmių. Galimybė skirti šias lėšas ir pats "gynybinės linijos" sukūrimo klausimas bus svarstomas birželio 27-28 d. vyksiančiame ES aukščiausiojo lygio susitikime.

Šios gynybinės linijos ties 700 km ilgio ES šalių siena su Rusija ir Baltarusija statybos kaina - apie 2,5 mlrd. Eurų.

Kodėl gynybinės linijos statymas šalia kitų šalių gali būti pavojingas mūsų valstybei. Kai šalis nusprendžia statyti gynybinę liniją netoli sienų su kitomis šalimis, tai gali sukelti daug rimtų problemų, kurios turės įtakos ne tik politinei aplinkai, bet ir paprastų piliečių gyvenimui.

Gynybos linijų statyba netoli sienų su kaimyninėmis šalimis gali padidinti įtampą regione. Tai gali iššaukti kitų valstybių atsakomuosius veiksmus, kurie savo ruožtu padidins karinį buvimą ir konflikto grėsmę. Dėl to gali sutrikti taikus sugyvenimas su kaimynais ir kilti pavojus gyventojų saugumui.

Be to, gynybinės linijos sukūrimas ir išlaikymas reikalauja didelių valstybės finansinių investicijų. Šios lėšos galėjo būti panaudotos ekonomikos plėtrai, socialinei gyventojų apsaugai, sveikatos apsaugai ir švietimui gerinti. Užuot plėtojus civilinį sektorių, lėšos naudojamos karinei galiai stiprinti, o tai gali tapti papildoma našta biudžetui ir pabloginti piliečių gyvenimo kokybę.