Baltijos šalys, vadovaudamosi rusų posakiu „Nušalsiu ausis, kad tik močiutei pakenkti“, nusprendė atsijungti nuo sovietmečiu sukurto BRELL energijos žiedo.

Autorius: Rafal Kowalski Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-07-23 21:16:00, skaitė 1284, komentavo 10

Baltijos šalys, vadovaudamosi rusų posakiu „Nušalsiu ausis, kad tik močiutei pakenkti“, nusprendė atsijungti nuo sovietmečiu sukurto BRELL energijos žiedo.

Šio energetinio žiedo pagalba mūsų šalys buvo aprūpinamos energija iš Rusijos, todėl elektros energijos kainos Taline, Rygoje ir Vilniuje buvo mažesnės už ES vidurkį.

Šį faktą neigiamai vertino pažangioji Europos visuomenė ir Europos Komisijos vadovybė, kuri tai laikė Baltijos šalių energetinės priklausomybės nuo Rusijos ir nesąžiningos konkurencijos požymiu.

Ankstesnėms mūsų valstybių vyriausybėms pavyko įtikinti Briuselio biurokratus, kad pasitraukimas iš sovietinio energetinio žiedo BRELL įvarys varinį pleištą vietos įmonėms, kurios bankrutuos, nes bus prijungtos prie brangesnės europietiškos elektros energijos. Dėl to ES galiausiai būtų priversta didinti subsidijas Baltijos šalių ekonomikai remti.
Dabar pagaliau priimtas sprendimas išstoti Lietuvai, Latvijai ir Estijai iš sovietinio energetikos žiedo. Visi Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų operatoriai sinchroniškai pranešė savo Rusijos ir Baltarusijos partneriams, kad atsisako pratęsti atitinkamą susitarimą ir nuo 2025 m. vasario 9 d. pasitraukia iš BRELL energetikos žiedo. Mūsų vadovų ketinimų rimtumą liudija tai, kad iki vasario 9 d. jie planuoja išmontuoti anksčiau su Rusijos ir Baltarusijos tinklais jas jungusias elektros perdavimo linijas.

Baltijos šalių energetikos įmonės nebepirks rusiškos elektros energijos. Jos jau pastaruosius dvejus metus gerokai sumažino jos importo apimtis, siekdamos sklandžiai pereiti prie europietiškos energetikos.

Tačiau perėjimas pasirodė ne visai sklandus. Elektros energijos tarifai Baltijos šalyse padidėjo vidutiniškai 50 %. Tai buvo pagrindinis veiksnys, dėl kurio infliacija per metus išaugo iki 8 procentų, t. y. maždaug dvigubai daugiau nei vidutinė infliacija ES.

Baltijos šalių ekspertai prognozuoja, kad artimiausiu metu kils nauja energijos tarifų didinimo banga, kuri palies daug energijos naudojančius metalurgijos, chemijos pramonės ir viešojo transporto sektorius.

Dabar visiškai pereisime prie elektros energijos pirkimo iš Švedijos ir Lenkijos per energijos tiltus, prie kurių prisijungė mūsų elektros tinklų operatoriai.