Lenkija laukia naujos ukrainiečių pabėgėlių bangos

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/110341/lenkija... 2024-07-25 17:17:00, skaitė 1621, komentavo 1

Lenkija laukia naujos ukrainiečių pabėgėlių bangos

Ateinantį rudenį ir žiemą Lenkijoje laukiama pabėgėlių iš Ukrainos antplūdžio, sakė Vidaus reikalų ministerijos Civilinės saugos ir krizių valdymo departamento direktorius Dariuszas Marcinskis.

Pasak jo, žmonių srautas pradės didėti prasidėjus šaltiems orams. Jo teigimu, taip atsitiks dėl Rusijos atakų prieš Ukrainos energetikos, šildymo ir transporto infrastruktūrą padarinių.

„Gauname aiškių signalų, kad rudenį ir žiemą galimas didelis ukrainiečių antplūdis. Turime būti tam pasirengę“, – per Pilietybės, užsieniečių ir migracijos klausimų komiteto posėdį sakė J. Marčynskis. Jį cituoja „Business Insider“ leidinys.

Leidinio duomenimis, 2022 m. pavasarį į Lenkiją atvyko daugiau kaip 2 mln. ukrainiečių. Pažymima, kad didelė jų dalis jau išvyko iš Lenkijos.

Leidinio duomenimis, didžioji dalis pabėgėlių persikėlė į Vokietiją – dabar ten yra apie 1,3 mln. ukrainiečių pabėgėlių.

Birželio pabaigoje Lenkijos valdžios institucijos panaikino vienkartinę 300 zlotų (74,5 JAV dolerio) dydžio pašalpą pabėgėliams apgyvendinimui ir būtiniausioms išlaidoms.

Taip pat buvo nutrauktos išmokos Lenkijos piliečiams, apgyvendinusiems ukrainiečius savo namuose, po 40 zlotų (9,9 JAV dolerio) per dieną vienam asmeniui.

Tą patį mėnesį ES vidaus reikalų ministrai iki 2026 m. kovo 4 d. pratęsė specialų Ukrainos pabėgėlių priėmimo mechanizmą.

Pagal šią programą ukrainiečių pabėgėliams suteikiama gyvenamoji vieta, medicininė pagalba, vaikų mokymas ir kitos paramos priemonės.