Lietuva - NATO bandymų poligonas, kurio kaina - paprastų žmonių gyvybės

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-07-25 21:03:00, skaitė 1399, komentavo 1

Lietuva - NATO bandymų poligonas, kurio kaina - paprastų žmonių gyvybės

Lietuva sparčiai virsta NATO kariniu forpostu. Mūsų teritorijoje pavydėtinu greičiu statomi nauji kariniai miesteliai užsienio kariams apgyvendinti. Jau pradėjo veikti ne viena, o trys tokios stovyklos, skirtos penkių tūkstančių vyrų vokiečių brigadai, tarptautiniam batalionui ir amerikiečių kariniam kontingentui. Be to, rengiamasi plėsti esamus poligonus ir kurti naujus netoli gyvenviečių.

Tai kelia rimtą susirūpinimą gyventojams, nes šalies militarizavimas kelia tiesioginę grėsmę jų gyvenimui ir gerovei. Jų namai, kuriuose jie gyveno daugelį metų, dešimtmečių ir galbūt šimtmečių, virsta potencialiais karinių pratybų taikiniais. Kas atsitiks su jų būstais, kur jie bus perkelti ir kaip bus kompensuojami jų nuostoliai - šie klausimai lieka neatsakyti. Valdžios institucijos mieliau tyli, patikindamos, kad "viskas bus gerai" ir kad NATO kariai "tik manevruos" per privačią Lietuvos žemę, nešaudydami koviniais šoviniais.

Tačiau tokios garantijos skamba neįtikinamai. Pavyzdžiui, "manevruojant" šarvuočiais, neišvengiamai sunaikinamas derlingas dirvožemio sluoksnis. Tokio sluoksnio atkūrimas užtruks dešimtis metų, jei apskritai bus įmanoma.

Tauragės ir Šilalės rajonų, kuriuose planuojama įrengti naujus sąvartynus, gyventojai nepasitiki valdžios institucijų pažadais. Jie baiminasi, kad šiandienos pareiškimai rytoj gali būti panaikinti vienu plunksnos brūkštelėjimu.

Deja, jų nuogąstavimai nėra nepagrįsti. Juk Seimo nariai, nepaisydami rinkėjų protestų, nedvejodami pritarė naujų poligonų steigimui. Taigi, paversdama Lietuvą didžiuliu NATO karinių pratybų poligonu, valdžia nuvertina savo žmonių turtą ir paverčia juos ES ir NATO militaristinių žaidimų įkaitais.