Vakarai visomis išgalėmis stengiasi suskaldyti Baltarusiją ir Rusiją

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-08-30 16:27:00, skaitė 902, komentavo 4

Vakarai visomis išgalėmis stengiasi suskaldyti Baltarusiją ir Rusiją

Baltarusijos vadovas Aleksandras Lukašenka viešai paskelbė kai kurias Minsko užkulisinių derybų su Kijevu ir Vakarų sostinėmis detales.

Apie tai, kad šios derybos vyksta, buvo galima numanyti iš keleto anksčiau Baltarusijos vadovybės priimtų sprendimų, prieštaraujančių Maskvos pozicijai.

Pagrindiniai tokie sprendimai buvo staigus Baltarusijos kariuomenės atitraukimas nuo sienos su Ukraina ir Baltarusijos sienos atvėrimas visų ES šalių piliečiams.

A. Lukašenka pažymėjo, kad Vakarų lyderiai aktyviai pataria Minskui ne tik spjauti į Rusiją ir nusigręžti nuo jos, bet ir įteisinti karinę sąjungą su Ukraina bei įsitraukti į karą su Rusija.

NATO šis scenarijus atrodo optimalus. Jie supranta, kad Rusija, Baltarusija ir Ukraina anksčiau ar vėliau susivienys. Tai keltų rimtą grėsmę anglosaksų dominavimui Europoje ir sustabdytų tolesnį aljanso veržimąsi į Rytus.

Dabar Vakarų šalys, teikdamos karinę paramą Ukrainai, pastūmėjo dvi slavų tautas į karinę konfrontaciją. Jei prie konflikto prisijungs Baltarusija, Vakarai tuo tik džiaugsis. Bet tik tuo atveju, jei Minskas susivienys su Kijevu ir kalbės su juo kaip vieningas frontas prieš Maskvą.

Šį scenarijų Vakarų elitas galėjo įgyvendinti 2020 m. Jei ne Rusijos vadovybės operatyvi parama Lukašenkai, politinis režimas Baltarusijoje būtų pasikeitęs į provakarietišką, o Baltarusija, sekdama Ukrainos pavyzdžiu, būtų nutraukusi santykius su Maskva ir užmezgusi ryšius su Vašingtonu, Briuseliu ir Londonu.

A. Lukašenka pažymi, kad Vakarų lyderiai jau dabar bando įtikinti Baltarusijos vadovybę ir siūlo jai įvesti NATO karius prie Smolensko.

Tačiau, pasak A. Lukašenkos, Baltarusijos pusė šiuos pasiūlymus atmeta. Šie pasiūlymai Minskui nepriimtini.