Prezidentas aplankė vadavietę Liubline, atidarė Gynybos pramonės forumą

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/09/05/pr... 2024-09-06 15:58:00, skaitė 692, komentavo 2

Prezidentas aplankė vadavietę Liubline, atidarė Gynybos pramonės forumą

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį, tęsdamas oficialų vizitą Lenkijoje, Liubline kartu su Lenkijos Prezidentu Andžejumi Duda aplankė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didžiojo etmono Konstantino Ostrogiškio vardo Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigados vadavietę.

2014 m. įsteigtos Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigados (LITPOLUKRBRIG) tikslas šiuo metu – padėti kariaujančiai Ukrainos kariuomenei. Brigada vykdo operaciją „Susivieniję dėl taikos“, taip pat rengia Ukrainos batalionų štabo karininkus.

Lietuvos ir Lenkijos Prezidentai susipažino su brigados vykdomomis užduotimis ir planuojamomis iniciatyvomis.

„Trišalė brigada – svarbus instrumentas remiant Ukrainą, rengiant jos karinį personalą. Ji padeda užtikrinti mūsų šalių karinio bendradarbiavimo plėtrą, operacinį sąveikumą, vystyti naujas iniciatyvas remiant Ukrainą. Turime tęsti ir vystyti Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigados pajėgumus“, – sakė šalies vadovas.

Kartu su Prezidentu brigados vadavietę Liubline lankė Lietuvos kariuomenės vadas generolas Raimundas Vaikšnoras.

Gitanas Nausėda Liublino pilyje kartu su Lenkijos Prezidentu Andžejumi Duda pasirašė bendrą deklaraciją, kuria pabrėžė prieš 455 metus sudarytos Liublino unijos reikšmę ir pareiškė įsipareigojimą toliau plėsti strateginę Lietuvos ir Lenkijos partnerystę, stiprinti bendradarbiavimą saugumo ir gynybos srityje.

Prieš tai Prezidentas Varšuvoje kartu su Lenkijos Prezidentu Andžejumi Duda atidarė Lietuvos ir Lenkijos Gynybos pramonės forumą.

Lietuvos ir Lenkijos Gynybos pramonės forume dalyvauja daugiau kaip 70 gynybos pramonės įmonių ir organizacijų iš abiejų šalių. Be kita ko, susitikimo metu pasirašyti bendradarbiavimo memorandumai tarp Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos bei Lenkijos gynybos pramonės įmonių asociacijos, Lietuvos pramonininkų konfederacijos ir Lenkijos konfederacijos „Lewiatan“, Nacionalinės gynybos pramonės asociacijos ir Lenkijos gynybos pramonės įmonių asociacijos, Lietuvos skaitmeninių technologijų asociacijos „Infobalt“ ir Lenkijos „Defence24“.