Ko laukti po šių Seimo rinkimų? Keli subjektyvūs pastebėjimai.

Autorius: Algirdas Paleckis Šaltinis: https://www.facebook.com/palec... 2016-11-12 19:37:59, skaitė 3602, komentavo 0

Ko laukti po šių Seimo rinkimų? Keli subjektyvūs pastebėjimai.

Šiuos Seimo rinkimus laimėjo “Abejingųjų piliečių partija”, didžiausia Lietuvos partija - pusė visų rinkėjų rinkimus ignoravo. Jie leido kitiems nulemti jų ateitį. Kai kuriose šalyse balsuoti privaloma pagal įstatymą, o nebalsavusieji be pateisinamų priežasčių baudžiami baudomis.

Mūsų įstatymai kitokie, tad pagal juos šiuos rinkimus realiai laimėjo Valstiečių ir žaliųjų partija, gavusi daugiau nei trečdalį mandatų. Šios partijos programa ne liberali, o greičiau valstybinė-patriotinė. Joje akcentuojama valstybės dalyvavimo ekonomikoje ir visuomeniniame gyvenime svarba ( valstybinio banko įsteigimas, antialkoholinė kampanija ir t. t.)

Tačiau Lietuvos istorijoje yra daug pavyzdžių, kai programa ir darbai skyrėsi. Tiek socialdemokratai, tiek jau neegzistuojantys socialliberalai, tiek R.Pakso “tvarkiečiai”- visi žadėjo stiprinti valstybingumą, socialinę apsaugą, vykdyti taikią politiką. Tačiau tikrovėje viskas baigdavosi liberaliomis priemonėmis, naudingomis pirmiausia tarptautinėms korporacijoms ir vietiniam stambiam verslui.

Žinoma, išlieka nedidelė tikimybė, kad Valstiečiai ir žalieji atlaikys konservatorių, konservatyviai-liberalios žiniasklaidos ir jiems pavaldžių struktūrų spaudimą. Tačiau tai įmanoma tik stipriai, vieningai partijai, turinčiai savo gretose būrį tikrų vedlių.

Valstiečiai ir žalieji, deja, nėra tokia partija. Jų gretose į Seimą pateko žmonės, parodę savo profesionalumą įvairiose srityse, tačiau neturintys patirties plaukiojant srauniuose didžiosios politikos vandenyse.

Todėl mano prognozė šios kadencijos Seimui tokia. Valstiečiai ir žalieji turės trapią koaliciją su socialdemokratais. Iki užtikrintos daugumos jiems pritrūks 7-10 balsų. Neoficialiai juos palaikys arba “lenkai”, arba “tvarkiečiai”. Tačiau “įsibėgėti” R.Karbauskio komandai nebus leista. Ir pirmaisiais jų kontrolieriais taps jų partneriai – socialdemokratai, partija, kuri seniai tapo liberalia ekonomikoje ir konservatyvia užsienio politikoje. Skardžiabalsė opozicija – konservatoriai ir liberalai – darys spaudimą R. Karbauskiui, įtraukdami ir žiniasklaidą, kartais - teisėsaugą...

Dalis Valstiečių ir žaliųjų komandos neatlaikys tokio spaudimo. Koją pakiš idėjinio vieningumo stoka: šioje komandoje greta pro-konservatoriško Sauliaus Skvernelio yra ir priešingų, kairiųjų pažiūrų žmonių.

Todėl šios partijos laukia skilimas. Matyt, jau 2017 metais. Pirmiausia pasitrauks pavieniai asmenys, toliau ši tendencija stiprės. Ir tuomet pirmaisiais smuikais vėl ims griežti konservatoriai ir jų bendražygiai socialdemokratai. Jei aš klystu, po kelių metų mielai ir su džiaugsmu prisipažinsiu klydęs.