Kviečiai realiai pavojingi jūsų sveikatai, tačiau dėl to nereikėtų kaltinti gliuteno

Autorius: Infa.lt Šaltinis: http://infa.lt/22647/kvieciai-... 2018-05-21 11:51:44, skaitė 742, komentavo 0

Kviečiai realiai pavojingi jūsų sveikatai, tačiau dėl to nereikėtų kaltinti gliuteno

kvieciai.jpg

Tokių istorijų nebegalima ignoruoti, jos pernelyg dažnai kartojasi. Amerikiečiai turintys alergijų ir virškinimo problemų, stebisi nepatyrę jokių simptomų valgydami makaronus Italijoje.

Pasimetę tėvai stebisi, kodėl vaikams kyla autoimuninės reakcijos pavartojus gaminių iš kviečių, o nustojus juos vartoti – reakcijos nebepasireiškia.

Akivaizdu, jog kažkas vyksta su kviečiais ir tas “kažkas” nėra gerai žinomas plačiajai visuomenei. Tai eina toliau ir daug giliau nei organinė ar neorganinė produkcija, gliutenas ar kryžminimas, kadangi net iš tradiciniu būdu (anglų k. conventional; auginti naudojant pesticidus ir sintetinius preparatus) augintų kviečių pagaminti produktai nesukelia jokių negalavimų, jei jie valgomi ne JAV, o kitose pasaulio šalyse.

Kas iš tikrųjų vyksta su kviečiais?

Tikriausiai daugelis susidarę nuomonę, kad JAV auginami kviečiai yra genetiškai modifikuoti. Mintis, jog genetiškai modifikuoti kviečiai slapta įsiskverbia į JAV mitybos grandinę, atrodo kaip vienintelis protingas paaiškinimas, kodėl yra tiek daug ‘kviečių netoleravimo” atvejų.

Kaltę būtų galima suversti gliutenui ar kviečių kultūrų kryžminimui. Bet gliuteną ir kviečių hibridus žmogus vartoja jau tūkstančius metų. Todėl tai nebūtų logiškas paaiškinimas, kodėl pastaruosius 5-10 metų tiek daug žmonių turi sveikatos problemų būtent dėl kviečių ar gliuteno.

Gera žinia yra ta, kad JAV kviečiai yra toksiški ne dėl to, kad jie genetiškai modifikuoti.

O bloga žinia, – visa problemos esmė slypi ne pačiuose tradiciniu (anglų k. conventional; auginti naudojant pesticidus ir sintetinius preparatus) būdu išaugintuose grūduose, o tame, kokių priemonių imasi ūkininkai augindami ir nuimdami šių javų derlių.

Po tokiu naujienų jūs tikrai norėsite prisisėsti patogiau. O gal net ir nevilties ašara nuriedės suvokus apie ką kalbama.

Pagal bendrą kviečių derliaus nuėmimo tvarką Jungtinėse Valstijose yra įprasta kviečių laukus gerai sudrėkinti nupurškiant preparatu Roundup, keletą dienų prieš nupjaunant kombainu. Tai daroma tam, kad javų derlius būtų ankstesnis, lengviau nuimamas ir didesnis.

Kviečių ar miežių laukus nupurkšti herbicidu Roundup ar kitais herbicidais, kuriuose mirtinasis glifosatas būdamas aktyviąja medžiaga atliktų džiovinamąją funkciją, buvo pasiūlyta dar 1980 metais. Nuo tada per 15 metų laukų purškimas šia grūdų džiovinamąja medžiaga tapo visiškai įprasta praktika tradiciniuose (anglų k. conventional; auginti naudojant pesticidus ir sintetinius preparatus) javų ūkiuose.

Pasak Dr. Stephanie Seneff (Massachusetts Institute of Technology (MIT), USA), detaliau paanalizavus šią plačiai paplitusią ūkininkų praktiką, džiovinti neorganinius kviečius glifosatu prieš nuimant derlių tapo madinga maždaug 9-tame dešimtmetyje. Dėl tokios javų augintojų veiklos beveik visi neorganiniai kviečiai JAV yra užteršti glifosatu. Dr. Seneff paaiškina, jog, kai kviečio augalas turi kontaktą su toksine medžiaga, pvz. glifosatu, mirdamas jis “paleidžia” daugiau sėklų ir ūkininkas gauna nežymiai didesnį derlių: “Kai jis miršta, glifosatas įeina į sėklą. Savo paskutiniu atodūsiu augalas paleidžia sėklas.”

JAV Žemes Ūkio Ministerijos duomenimis, 2012 metais 99% kietųjų kviečių, 97% pavasarinių kviečių, 61% žieminių kviečių buvo nupurkšti herbicidais. Nuo 1998 metų rodikliai kietiesiems kviečiams pakilo 88%, pavasariniams kviečiams 91%, o žieminiams kviečiams 47%.

Štai ką sako kviečius auginantis ūkininkas Keith Lewis apie herbicidą Roundup:

“Kviečius auginu jau virš 50 metų ir yra įprasta purkšti kviečių laukus herbicidu Roundup (glifosatu) prieš pat nuimant derlių. Oficialiai preparatas Roundup yra skirtas piktžolių kontrolei prieš nuimant derlių. Herbicidą Roundup gaminanti kompanija Monsanto tvirtina, kad apie 30% grūdo braduolio drėgnumo sudaro Roundup. Ūkininkams patinka, kadangi kviečio augalas žūsta ir derlių galima nuimti ankščiau. Kviečių laukas bręsta nevienodai, tačiau panaudojus Roundup, tarsi susivienodina ir nepribrendusios lauko dalys tampa brandesnėmis. Pasirodo, Roundup nukeliauja į dar nesubrendusių grūdų branduolius ir galiausiai tokių kviečių laukas nukuliamas.

Šis ūkininkavimo metodas nėra reguliuojamas. Ūkininkai klysta tai vadindami “džiovinimu”. Nėra abejonių, kad žmonės valgantys kvietinių miltų gaminius, nuolat į save krauna mažas Roundup dozes. Įdomiausia, kad salyklui skirti miežiai yra nepageidaujami alaus gamybos pramonėje, jei buvo nupurkšti Roundup. Lęšiai ir žirniai, jei prieš derliaus nuėmimą buvo nupurkšti Roundup, taip pat nepageidaujami prekyboje… Bet kviečius “džiovinti” glifosatu yra priimtina. Ši nereguliuojama praktika turėtų kelti nerimą kvietinių produktų mėgėjams.”

Seth Woodland, kviečių augintojas iš Idaho valstijos (JAV), apie herbicidų naudojimą javams džiovinti sako:

“Tai yra blogai. Mano kaimyniniai ūkininkai tai daro ir labai liūdna. Jums pasisekė, nes mes ne visi taip darome. Būdamas ūkininku ir kompanijos prezidentu didžiuodamasis sakau, kad mes savo ūkyje niekada nenaudojame Roundup kviečiams džiovinti.”

Toks kviečių derliaus nuėmimo būdas plačiai paplitęs ne tik JAV. Pasak Didžiosios Britanijos Maisto Kontrolės Tarnybos, naudojant herbicidą Roundup kaip priemonę džiovinti kviečiams, glifosatas nuolat aptinkamas duonos pavyzdžiuose. Suvokdamos pavojų bunda ir kitos Europos valstybės. Olandijoje Roundup naudojimas yra absoliučiai uždraustas. Sekdama jos pavyzdžiu Prancūzija ketina padaryti tą patį ir šiuo metu nusipirkti Roundup šalies žemės ūkio parduotuvėse nebegalima, jis tiesiog išimtas iš prekybos.

Nors Roundup purškimas ant kviečių visą jų augimo laiką ir vėliau su tikslu išdžiovinti prieš pat nuimant derlių leidžia ūkininkams šiek tiek sutaupyti ir pasididinti pajamas, tačiau vartotojas, valgydamas kviečius, kurių branduoliai prisotinti glifosatu, naikina savo sveikatą.

Žemiau esanti diagrama, sudaryta remiantis 2013 m. Interdisciplinary Toxicology Žurnale publikuotu tyrimu, rodo spartų glifosato naudojimo augimą ir dažnėjantį celiakijos (anglų k. celia decease, autoimuninė lėtinė liga pasižyminti gliuteno netoleravimu) atvejų skaičių nuo 1990 metų. Tyrime analizuojama glifosato įtaka imuninėms ligoms. Verta priminti, jog kviečiai nėra genetiškai modifikuoti ar kažkaip kitaip ‘paruošti” Roundup naudojimui, todėl mirtinam glifosato poveikui nėra tokie atsparūs kaip genetiškai modifikuoti kukurūzai ar soja. Galiausiai kviečio augalas gavęs Roundup paprasčiausiai žūsta.

Glifosato naudojimas purškiant kviečius

Kol herbicidų pramonė tvirtina, kad glifosatas žmogaus organizmui toksiškas minimaliai, tyrimas publikuotas Journal Entropy tam stipriai prieštarauja, į dienos šviesą iškeldamas faktus apie tai, kaip glifosatas ardo žinduolių fiziologiją.

Šiame darbe autoriai Anthony Samsel ir Stephanie Seneff (Massachusetts Institute of Technology, JAV) nagrinėja kaip glifosatas slopina citochromo P450 (CYP) enzimų (fermentų) veiklą. Šios grupės enzimai yra atsakingi už toksiškų medžiagų išskaidymą žinduolių organizmuose. Taip pat tyrimo išvadoje autoriai pažymi, jog glifosato toksiškumas žmonėms pasireiškia ir tuo, kad jis trikdo sulfatų patekimą į audinius. O sutrikus sulfatų patekimui į audinius vystosi celiakija liga.

Dabar priimtina manyti, kad glifosatas nėra kenksmingas nei žmonėms, nei apskritai žinduoliams. Šis klaidingas požiūris tapo tokiu įtikinamu, kad apkvailinti Roundup pardavėjai per produkto prezentacijas pradėjo gerti patį Roundup herbicidą!

Jei Roundup nenužudo jūsų bematant, tai nereiškia, kad jis nėra toksiškas. Iš tiesų, aktyvioji Roundup sudėtinė dalis (glifosatas) mirtinai sutrikdo šikimato kelią naudinguosiuose žarnyno mikrobuose, kurie atsakingi už be galo mums svarbių amino rūgščių sintezę.

Gerosios žarnyno bakterijos, dar vadinamos priobiotikais, atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį žmogaus sveikatoje. Žarnyno bakterijos padeda virškinti, kontroliuoja virškinamojo trakto pralaidumą (antigenų patekimą į organizmą ir neleidžia vystytis autoimuninėms ligoms) sintetina vitaminus ir yra stipraus imuniteto pagrindas. Visa esmė slypi čia:

Roundup stipriai trikdo naudingųjų žarnyno bakterijų funkcionavimą ir prisideda prie žarnyno sienelių pralaidumo toksinams, ir galiausiai pasireiškia autoimuninės ligos simptomais.

Sutrikus svarbių amino rūgščių biosintezei per sikimatą, glifosatas slopina citochromo P450 (CYP) fermentus, kuriuos gamina žarnyno mikroflora (dar vadinama mikrobiomu). CYP fermentai yra labai svarbūs žmogaus biologijai, kadangi jie detoksikuoja organizmą nuo daugybes biologiškai svetimų cheminių junginių, ksenobiotikų, su kuriais šiandienos modernioje aplinkoje mes susiduriame nuolat.

Todėl žmonės, kurie turi sąlyti su glifosatu naudodami Roundup savo aplinkoje ar valgydami pramoninį maistą su glifosato likučiais, tampa dar labiau pažeidžiami dėl žalingo kitokių cheminių medžiagų ir aplinkos toksinų poveikio!

Kas blogiausia, kad neigiamas glifosato poveikis yra lėtas ir klastingas, kadangi uždegimas į ląstelių sistemas kūne įsitvirtina palaipsniui, per kelis mėnesius ar net metus.

Šio sisteminio uždegimo pasekmė – daugelis ligų ir negalavimų, susijusių su Vakarietišku gyvenimo būdu:

• Virškinamojo trakto sutrikimai
Nutukimas
Diabetas
• Širdies ligos
Depresija
Autizmas
Nevaisingumas
Vėžys
Išsėtinė sklerozė
Alzheimerio liga

Sąrašą galima tęsti ir tęsti…

Trumpai tariant, Dr. Seneff tirdama Roundup preparate esantį baisųjį glifosatą, kuriuo purškiami JAV kviečių pasėliai, aptiko kokiu būdu šis mirtinas toksinas patenka į žmogaus kūną ir kaip naikindamas geruosius žarnyno mikrobus sukelia ligas, degeneraciją ir dabar paplitusius negalavimus su tragiškomis pasekmėmis.

Ar jau susidarėte vaizdą?

Net jei manote, kad neturite problemų su kviečių virškinimu, vis tik protingiausia būtų savo mityboje vengti įprastiniu (anglų k. conventional; auginti naudojant pesticidus ir sintetinius preparatus) būdu auginamų kviečių kiek tik įmanoma!

Toksiškų kviečių privalote vengti visais įmanomais būdais

Esmė tame, kad net tada, jei šiuo metu alergijos gliutenui ar jautrumo kviečiams neturite, JAV augintų kviečių savo mityboje privalote absoliučiai vengti.

Negalima naudoti ir pačių produktų, kuriuose yra kviečių, pavyzdžiui, vengti populiaraus mėsos pakaitalo seitano. Svarbu paminėti, kad seitano pionieriumi laikomas japonas Marushima Shoyu K. K. kviečių gliuteną pavadinęs “seitan” pradėjo juo prekiauti dar 1962 metais.

Išauges glifosato naudojimas kviečiams glaudžiai susijęs su padažnėjusiais celiakijos ligos ir gliuteno netoleravimo atvejais. Dr. Seneff pažymi, kad tokios padažnėjusios ligos yra ne tik genetinio pobūdžio, bet ir dėl žalingo aplinkos poveikio, kadangi ne visi simptomai dingsta net ir pašalinus gliuteną iš asmens valgiaraščio.

Šiandien mirtinojo glifosato poveikis organizmui yra toks klastingas, kad net simptomų nebuvimas iš tikrųjų jau nieko nebereiškia.

Nors problemų su kviečiais dabar neturite, bet jei toliau valgote toksiškus, tradiciniu būdu augintus kviečius, ateityje tokių problemų tikrai turėsite.

Kaip saugiai valgyti kviečius

Akivaizdu, – jeigu jums išsivystė jautrumas ar alergija kviečiams, privalote jų vengti. Taškas.

Kita vertus, jei neturite celiakijos ar jautrumo gliutenui ir norite vartoti šią iš protėvių paveldėtą grūdinę kultūrą, – jūs turite išeitį. Kepiniams naudokite organinius vieno grūdo kviečius (anglu. k. Einkorn wheat), kurie pasižymi natūraliai mažu gliuteno kiekiu.

Nepainiokite vieno grūdo kviečių (anglų k. einkorn wheat) su bendriniu nelukštentų grūdų pavadinimu “farro”. “Farro” rūšies kviečiai būna trijų tipų: vieno grūdo laukiniai kviečiai (anglu k. einkorn, lot.k. Triticum boeoticum (seniausio genenomo) arba triticum monococcum (kultivuoti, prieinami pirkėjams), dvigrūdžiai kviečiai (anglu k. emmer wheat, lot. k. Triticum dicoccum) ir spelta kviečiai (anglu k. spelt, lot. k. Triticum aestivum).

Deja, dvigrūdžiai ir spelta kviečiai yra kryžminti. Visa painiavos esmė tame, kad vieno grūdo kviečiai (anglų k. einkorn wheat) yra vienintelė iš trijų ‘farro” rūšių, kuri visiškai nekryžminta ir grūdo pavidalas nepakitęs nuo senovės laikų). Daugiau mokslinės informacijos apie “gerąjį” gliuteną vieno grūdo kviečiuose galite rasti šiuose straipsniuose:

www.thehealthyhomeeconomist.com/farro-ancient-grain/
www.einkorn.com/einkorn-history/
plants.usda.gov/core/profile?symbol=TRBOB2

Kai valgote viešo maitinimo įstaigose ar perkate maisto produktus parduotuvėse, – be jokių išimčių venkite produktų, kurių sudėtyje yra tradiciniu būdu augintų kviečių. Tik taip save apsaugosite nuo įvairių, su gliutenu susijusiu alergijų ir negalavimų.

Ką jūs ketinate daryti toksiškų kviečių atžvilgiui?

Kaip jūs reagavote sužinoję, kad JAV javų augintojai Roundup produktą naudoja ne tik piktžolių naikinimui, bet ir kviečių džiovinimui tam, kad gautų ankstesnį, lengviau nuimamą ir didesnį derlių, ir, kad dėl tokios praktikos toksiškas glifosatas, esantis Roundup ir kituose herbiciduose, absorbuojasi tiesiai į kviečių grūdų branduolius?

Ar jūs jaučiatės sutrikę ir pasipiktinę? Koks jūsų realus planas, kad išvengtumėte toksiškų kviečių savo lėkštėje, iki tol, kol jums dar neišsivystė alergija kviečiams ar neiškilo sveikatos problemų dėl gliuteno?

O kaip jaučiatės dėl kitų maistinių augalų, pavyzdžiui, miežių, ryžių, sėklų, džiovintų pupelių ir žirnių, cukranendrių, saldžiųjų bulvių ir cukrinių runkelių, kurie taip pat džiovinami preparatu Roundup prieš nuimant jų derlių? Ar nuo dabar pradėsite pirkti tik organinę produkciją, kad išvengtumėte šios modernios ir dirbtinės bausmės?

Naujausios žinios. 2015 m. liepos mėnesį organinės produkcijos sertifikavimo organizacija Didžiojoje Britanijoje Soil Association (liet.k. Dirvožemio Asociacija) paragino nedelsiant uždrausti glifosato naudojimą kviečiams brandinti ir džiovinti. Ši pelno nesiekianti organizacija pateikė ataskaitą, kurioje tvirtinama, jog dideli glifosato likučių kiekiai randami neorganiniu (t.y. tradiciniu būdu augintų, anglų k. conventional) kviečių pavyzdžiuose ir kad herbicido Roundup naudojimas būtent kviečių pasėliams išaugo 400% per paskutinius du dešimtmečius.

Londono Kings Koledžo Medicinos ir Molekulinės Genetikos Katedros dr. Robin Mesnage atskleidė naują duomenų analizę, rodančią, kad labiausiai paplitusio herbicido Roundup sudėtyje esantis glifosatas yra 1000 kartų toksiškesnis už gryną genotoksinį glifosatą atskirai, vien dėl to, kad herbicido mišinio sudėtyje randama dar ir kitų toksinių cheminių medžiagų.

Soil Association strategijos departamento direktorius Peter Melchett pasakė: “Jei glifosatas patenka į duoną, žmonėms jo išvengti neįmanoma, nebent jie valgo organinę duoną. Kita vertus, ūkininkai galėtų savo laisva valia atsisakyti glifosato purškimo ant kviečių pasėlių prieš nuimant derlių. Štai kodėl Soil Association prašo nedelsiant nutraukti glifosato naudojimą kviečiams, kurie skirti duonos gamybai.

Straipsnio autorius: Sarah, The Healthy Home Economist, www.thehealthyhomeeconomist.com

išvertė: Agnė K., parengė Artūras Bartašius

Naudoti šaltiniai:

⇒https://www.thehealthyhomeeconomist.com/real-reason-for-toxic-wheat-its-not-gluten/
⇒https://www.thehealthyhomeeconomist.com/roundup-banned-netherlands-france-brazil-likely-soon-follow/
⇒https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3945755/).
⇒https://www.thehealthyhomeeconomist.com/seitan-vital-wheat-gluten
⇒https://www.thehealthyhomeeconomist.com/farro-ancient-grain/
⇒https://www.einkorn.com/einkorn-history/
⇒https://plants.usda.gov/core/profile?symbol=TRBOB2
⇒www.soilassociation.org