Stiklainis-šiltnamis - puiki kompanija Vamzdžiui. Neries krantinę sostinėje papuoš architektūros miano šedevras

Autorius: Blogeris Zeppelinusas Šaltinis: https://www.facebook.com/bloge... 2018-08-03 11:22:37, skaitė 783, komentavo 0

Stiklainis-šiltnamis - puiki kompanija Vamzdžiui. Neries krantinę sostinėje papuoš architektūros miano šedevras

Prieš porą dienų įvyko naujo architektūrinio ansamblio Vasario 16-osios g.1 (stiklainių kompleksas aplink Šv.Pilypo ir Šv.Jokūbo bažnyčią) viešasis pristatymas. Deja, negalėjau jame sudalyvauti.

O taip norėjosi pasižiūrėti į begėdes kiaulės akis to projekto užsakovams, autoriams ir stūmėjams bei pasidomėti - ar nebijo, kad jų anūkams teks keistis pavardę, kai nusibos ją nuolat girdėti didžiausių Vilniaus paveldo ir urbanistinio kraštovaizdžio niokotojų sąrašuose? Bet nebuvo lemta.

Tačiau tie žmonės nepasidrovėjo paviešinti - ką ketina nuveikti sostinėje. Ir sukurtame saite pridėjo gražių vizualizacijų - kaip bus puiku statyboms pasibaigus!

Ką gi, geriau vieną kartą pamatyti, nei šimtą kartų išgirsti ar paskaityti tuos "specialistų" bei "žymių arkitektų" postringavimus. Pasižiūrėkite įdėmiai į vaizdą nuotraukoje. Netrukus tas veidrodinis konteineris stūksos už Lukiškių aikštės, smagiai blizgėdamas šonais saulutėje greta Pilypo ir Jokūbo bažnyčios.

Kaip jums tokia batų dėžės pavidalo architektūra?

Atvirai sakant, mano amžinatilsį diedukas savo rankomis darže statydamas stiklinius šiltnamius agurkams pasiekdavo vizualiai įdomesnį ir akį labiau džiuginantį vaizdą. Bent jau su langeliais, stogeliais, kaminėliais. Nors nebuvo joks architektas ar menininkas, bet tai, kas vadinama geru skoniu ir auksinėmis rankomis, turėjo.

Spėju, kokie Vamzdžio garbintojų sektos nariai tuoj puls aiškinti, kaip mes, "banalaus grožio garbintojai" nieko nesuprantame ir koks didingas šiuolaikinės architektūros šedevras bus tas stiklinis konteineris ir kiti to paties stiliaus nauji pastatai ant Neries kranto. Bet savo akimis aš tikiu labiau, nei tokių "profesionalų" ir "žinovų" tauškalais.

O akys mato tai, ką nuotraukoje matome visi - batų dėžės formos gėdingą piguvą veidrodiniais šonais. Istorinėje Vilniaus vietoje, kairiame Neries krante, greta puikaus Šv.Pilypo ir Šv.Jokūbo bažnyčios ansamblio.

Keista, bet Vilniaus miesto architektai, kurie priima sprendimus dėl leidimų statyboms, nieko baisaus tokioje architektūroje neįžvelgė. Taip, liepė ten kažką pažeminti, kažkiek atverti vaizdą, bet apgailėtinos projekto esmės nepakeitė - tai taip ir liko pigiausių medžiagų ir NULINĖS architektūros konteinerinių griozdų sankaupa.

Tinkama nebent Kartonkiemio urbanistiniam peizažui, bet ne reprezentatyviausiai Senojo Vilniaus vietai.

Būtu mano valia, miesto taryba priimtu amžiną sprendimą - Vilniaus centre statyti galima, tačiau tik iš brangiausių - nepermatomų ir neblizgančių - medžiagų ir pagal aukščiausios kokybės stilizuotos ir priderintos prie istorinės aplinkos architektūros projektus. Kurie ir po šimto ir po trijų šimtų metų puoštu sostinę. Kaip Pilypo ir Jokūbo bažnyčia.

O iš tokių architektų, kurie siūlo, sutinka ar laimina statyti Vilniaus centre tai, ką mes matome šioje vizualizacijoje, atiminėčiau licenciją iki gyvos galvos.

Nes tai NE architektūra. Tai kitaip vadinasi. Iš prigimtinio drovumo viešai neminėsiu, kaip būtent.

Ir nespėliosiu - kokie faktoriai taip paveikė Vilniaus m. vyr.architektą, kad jis laimina tokius dalykus. Nes ir taip aišku, kas suėda sąžinę bei tirpina gėdos jausmą. Tikrai ne meilė Vilniui ir vilniečiams.

#VamzdžioKompanija
#StiklinisŠiltnamisVasario16-1
#ŠikinykasManoSodeGražesnis
#ArchitektaiBeAkiųRankųSąžinės

Architektūrinio šedevro atvaizdo šaltinis: https://www.projektas-vasario16g1.lt/